שינוי קריירה בהייטק - איך עוברים מתפקיד טכנולוגי לתפקיד עסקי?

זה קורה כמעט לכל אחד: בשלב מסוים בקריירה אנחנו מגיעים למצב שבו השגנו מטרות, התמודדנו עם אתגרים, ואנו רוצים לחוות שינוי קריירה ולעבור לעולם חדש של אתגרים ופסגות שיש לכבוש. בעולם התעסוקה הדינמי של תחומי ההייטק והביוטק, התחושה הזו בהחלט עשויה להתפתח לאחר כמה שנים באותו תפקיד, חברה, או באותו תחום עשייה. מה עושים כשזה קורה?

על פי רוב, מעבר למסלול מקצועי אחר מתאפשר מהתחומים הטכנולוגיים לתחומי הייטק הנחשבים "רכים" ועסקיים יותר כמו ניהול מוצר ותפקידי שיווק ומכירות. מעבר בכיוון ההפוך הוא נדיר ביותר, מכיוון שתשתית הידע הנדרשת לתפקידי הנדסה ופיתוח טכנולוגיים היא מעמיקה מאוד ודורשת לימוד והכשרה יסודיים ורחבים. חשוב לדעת כי כל שינוי במסלול הקריירה מצריך תכנון מדויק, מאמץ לימודי והתפתחותי ניכר, וכן – גם כישורים בתחום הנטוורקינג והפוליטיקה הארגונית הפנימית. אם אתם חושבים על שינוי שכזה – כדאי מאוד שתגיעו אליו מוכנים.

שינוי בקריירה

בגלל המורכבות הטבעית של מעבר למסלול קריירה אחר, מומלץ לעשות זאת בתוך הארגון ולא על ידי חיפוש עבודה במקום אחר. חברות ההייטק הגדולות לרוב מאפשרות לעובדים לעבור בין תפקידים ולעתים אף מעודדות אותם לעשות זאת. אם תנסו לעבור למקום עבודה חדש, גם אם תהיו מאוד נחושים, סביר להניח שמקום העבודה ירצה לראות קבלות מוכחות לעשייה בתחומים העסקיים, ואם המסלול המקצועי שלכם הוא טכנולוגי – בראיית המעסיק החדש לא בטוח שיהיה לכם מה להציע לו. 

עם זאת, ישנן דרכים לרכך מעבר למסלול מקצועי אחר תוך מעבר למקום עבודה חדש. נסו להבליט הכרות מוקדמת עם טכנולוגיות, פיתוח מוצרים ותהליכי ייצור דומים לאלה שבהם החברה מתמחה, או אפילו עם לקוחות בתחום העיסוק של החברה. זכרו כי יש לכם משוכה גבוהה לעבור ועליכם להשתמש לצורך כך בכל הידע שעומד לרשותכם.

מפת הדרכים לשינוי מסלול קריירה

ראשית, הציבו לעצמכם יעדים והתחילו לתכנן את המהלך:
•    מהם התפקידים בארגון שאליהם אתם שואפים? האם מדובר בתפקידי שיווק? מכירות? ניהול לקוחות? האם מדובר בתפקידי ניהול בכירים בקצה הדרך?
•    מהם הכישורים והמיומנויות הדרושים לתפקיד? האם יש לכם את הכישורים הללו? אילו כישורים תצטרכו לפתח כדי לקבל את התפקיד ולהצליח בו? 
•    האם קיימת אפשרות להתנסות יזומה בכישורים הנדרשים לתפקיד החדש?
•    מהן ההזדמנויות לתפקידים הללו בתוך הארגון? מיהם אנשי המפתח ומקבלי ההחלטות בתחום איוש התפקידים?

לאחר שבניתם את מפת הדרכים, חשוב להתחיל לשתף את הסביבה האישית והמקצועית בלבטים וברצונות שלכם לשינוי מקצועי. האם המנהל הישיר מודע לשאיפות? פעמים רבות עובדים חוששים לשתף את הממונים עליהם באותם "חלומות" ורצונות, מחשש שהדבר יפגע ביחסי העבודה השוטפים מול המנהל. בהחלט דרוש כאן קצת אומץ, אך במרבית המקרים זה ישתלם. הדבר הטוב ביותר לעשותו הוא לשתף את הממונה הישיר במחשבות וביעדים שהצבתם לעצמכם. סביר להניח שהמנהל לא ינחש זאת בעצמו.

מאמץ בכמה צירים מקבילים

כדי להגיע מוכן לתפקיד החדש יש לעבוד בכמה צירים מקבילים. כיוון פעולה חשוב ביותר הוא פיתוח המיומנויות והכישורים הנדרשים לתפקיד החדש. התחילו לקרוא חומרים, הירשמו לוובינרים ברשת, לקורסים ולכנסי העשרה מקצועיים, והתחילו ללמוד את השטח ואת השפה בתחום. אם יש לכם קולגה או חבר שמצוי בתחום – אל תתביישו לבקש ממנו להפנות אתכם למקורות מידע, מחקרים, חומר ברשת, וכל דבר אחר שיסייע לכם בלימוד החלק התיאורטי. אם המנהל הישיר שלכם מעודכן בשאיפותיכם – ייתכן שהוא או משאבי האנוש וההדרכה יוכלו לסייע לכם בכך. זו עוד סיבה טובה מדוע כדאי לעדכן את הדרג הניהולי ברצונותיכם.

מהלך הכרחי נוסף שיש להקדיש לו מחשבה ואנרגיה הוא הנטוורקינג בתוך החברה. קשה לנבא מראש אילו הזדמנויות ייפתחו בתחום בתוך הארגון, ולכן חשוב להיות מרושתים היטב ולהיות נוכחים במחשבות של מקבלי ההחלטות על איוש התפקידים שבהם אתם חושקים. כדאי לאתר מראש 2-3 אנשי מפתח בהקשר זה ולהשקיע בנטוורקינג מולם.


נטוורקינג חכם בתוך הארגון יאפשר לכם לשלב במאמץ הכולל עוד מהלך חשוב: נסו לקחת על עצמכם תחומי אחריות נוספים שבהם יש התממשקות עם התפקידים שאליהם אתם מכוונים (עבודה עם צוות השיווק, עבודה בממשקים מול לקוחות או בתחומי המכירות, ועוד). כך תוכלו "להגדיל ראש", לשדר לסביבה את המוטיבציה שלכם וגם ללמוד דבר או שניים על המסלול המקצועי החדש. הדבר אפשרי וטבעי יותר בדרך כלל בחברות קטנות או בחברות סטארט אפ, אך ניתן לאתר הזדמנויות שכאלה גם בחברות גדולות יותר.

לא להזניח את היומיום

כל המהלכים הללו גוזלים אנרגיה, קשב וזמן. חשוב מאוד לא להזניח את העיסוק המקצועי היומיומי, אלא להוסיף עליו את המאמץ האישי שאתם מנהלים. הישארו ממוקדים בעבודה והמשיכו לשדר מקצועיות ואיכות בהתנהלות השוטפת. מקבלי ההחלטות תמיד יעדיפו עובד שאפתן ומקצועי על פני עובד "עייף" ששומט את חובותיו המקצועיות ולוטש עיניים לתפקיד הבא. התייחסות רצינית לקראת שינוי המסלול המקצועי בארגון אמנם תדרוש מכם משאבים רבים, אך תשתלם בסופו של דבר. שיהיה בהצלחה!

מחבר: צוות Jobinfo

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה