האינטרנט של הדברים (IoT) והביקוש לעובדים
הביקוש לעובדים בהייטק נתון באופן תמידי להשפעות דרמטיות בשל עלייתן וירידתן של טכנולוגיות שונות. אם נבחן את העשורים האחרונים נראה כי התופעות הללו מתרחשות בגלים ומשפיעות על תחומי העיסוק וסוגי ההתמחות של המקצוענים שהשוק צמא להם בכל רגע נתון. דוגמה לכך ניתן לראות בזינוק הדרמטי שחל בשנים האחרונות במפתחי אנדרואיד ו-iOs בצל נהירה המונית של המשתמשים לסמארטפונים והעברת השימוש אליהם על חשבון מחשבי דסקטופ או מדיה מסורתית כגון טלוויזיה. המעבר למובייל בשילוב התפתחות המחשוב והאחסון בענן גרמו גם להתעוררות וזינוקים בביקוש לעובדים בתחומי האבטחה השונים.
בימים אלה, נראה כי התחום הבא שיגרום לקפיצת המדרגה הדרמטית ביותר מבחינת ביקוש לעובדים הוא "האינטרנט של הדברים" (IoT). מדובר בתפיסה שלפיה כל חפץ ניתן לחיבור לאינטרנט ולמערכות גלובליות ומורכבות המתקשרות ביניהן ומחליפות מידע. בדרך זו ניתן לשלוט עליהן מרחוק, ואפילו לבנות מערכות אוטונומיות שמגיבות לחיווי מסנסורים שונים. זה מתחיל בפריטי מחשוב לבישים המחוברים ביניהם, מקיף אותנו בבית החכם, ומתקדם עד לניהול תשתיות מתקדם ויעיל בערים חכמות באמצעות מערכות IoT המסנכרנות תהליכי מאקרו בין מערכות.
על פי דו"ח של חברת המחקר IDC, מספר המכשירים המחוברים ל- IoTשאינם מחשבים יעלה מ-10.3 מיליון ב-2014 לכמעט 30 מיליון ב-2020. מהדו"ח עולה כי ההכנסות בתחום יכפילו את עצמן בערך פי שלושה, לסך של 1.7 טריליון דולר ב-2020. דו"ח של גרטנר צופה כי עד 2020 יהיו 25 מיליארד מחשבים ומכשירים אחרים המחוברים לרשת. בכנס הרצליה שהתקיים ביוני 2015 במרכז הבינתחומי, הכריז ריק קפלן, מנכ"ל יבמ ישראל כי שליש מהכנסות החברה, כ- 30 מיליארד דולר, מגיע מהאינטרנט של הדברים.
תערוכת תעשיית השבבים 2015 ChipEx הוקדשה השנה בעיקרה לפיתוחים וחידושיים במגזר ה IoT והשפעתם על תעשיית המיקרואלקטרוניקה. במסגרת זו כעשרים חברות הזנק בתחום ה-IoT הציגו את פיתוחיהן במהלך הכנס.
חברות הייטק בישראל ובעולם כבר משקיעות הרבה בפיתוח התחום. לאחרונה הכריזה אינטל על הקמת מעבדה בחיפה לפיתוח IoT. סיסקו ודויטשה טלקום הודיעו אף הן על השקעה בחממות פיתוח בתחום. אפל השיקה בשנים האחרונות את ה-HomeKit שיאפשר בניית סביבה של בית חכם מבוסס IoT, סמסונג השיקה את Tizen התומכת ביכולות הללו, ולאחרונה דווח כי גם גוגל עובדת בחשאי על מערכת הפעלה יעודית ל- IoT ועוד מספר סטארט-אפים הפועלים בתחום, חלקם באופן דיסקרטי. הטכנולוגיה הולכת ומבשילה, השוק מתחיל להיות צמא למוצרים ופתרונות, המשקיעים מבחינים בכך וכסף גדול מתחיל לזרום לחברות העוסקות בתחום. אותו כסף גדול נושא עמו משמעות אחת מובהקת - ביקושים הולכים וגדלים לעובדים בתחום.
חברות העוסקות בפיתוח IoT זקוקות למספר רב של התמחויות, ובהתאם לכך נוצר גם הביקוש לעובדים. הפיתוחים בתחום נוגעים למגוון רחב במיוחד של תחומים, בהם - התקני חומרה, סנסורים פיזיים שונים, מערכות מחשוב ובינה מלאכותית, תעבורת מידע בהיקפים גדולים, תקשורת אלחוטית בין מכשירים, תקשורת סלולרית, הגנת סייבר, מחשוב ענן, ועוד.
בחודשים האחרונים, עם תחילת ה"הייפ" סביב הנושא והגידול בהשקעות, מורגשת בשוק התעוררות בביקוש לעובדים בעלי ידע משולב שיכולים להתמודד עם המורכבות בחיבור שבין המכשירים והתחומים. חברות רבות בתחום מחפשות עובדים ומפתחים עם ניסיון והכרות מעמיקה עם סביבת LINUX וידע והבנה בתחום ה- Networking.
ההתעוררות הזו גורמת לעלייה בביקוש לעובדים עם ידע וניסיון בתחום התקשורת LAN/RFID, חיישנים שונים וחומרה, מהנדסי אלגוריתמים, Real-Time Embedded Engineer, מחשוב ענן, Big Data, וכמובן אנשי QA לכל המוצרים. על פי ההערכות, הביקושים יתעצמו בחודשים הקרובים, לאור ההשקעות הרבות בחברות ובפרויקטים של IoT .