מהבקו"ם להייטק
- המדריך לבוגרי יחידות הטכנולוגיות
בשנים האחרונות ניסו חוקרים, עיתונאים ורבים אחרים לנסח ולנתח את שלל המאפיינים בזכותם הפכה ישראל, ממדינה קטנה במזרח התיכון, לאחת המדינות המובילות בעולם ההייטק. מתוך שלל ההשערות והתיאוריות אבחנה אחת אשר חזרה שוב ושוב, סימנה את מערכת הביטחון וביתר דיוק את היחידות הטכנולוגיות בצה"ל כחממת הגידול של חלק נכבד מחברות הטכנולוגיה (ואף חלק מן הטכנולוגיות עצמן) שהקנו לישראל את הכינוי – אומת הסטרטאפ.
מציאות שיצרה דימוי או דימוי שיצר מציאות, כך או כך, השורה התחתונה היא כי בישראל של 2016 שירות צבאי באחת מיחידות הטכנולוגיה בצה"ל עשוי בהחלט להקנות לחייל המשוחרר כרטיס כניסה לעולמות ההייטק. אחרי שאמרנו את כל זה, נעבור לפרקטיקה- אחרי שהשארתם את מדי הזית מאחור, מהי דרך הפעולה הנכונה למציאת המשרה המשתלמת והמתאימה עבורכם?
שלב 1 – דע את עצמך
מטבע הדברים במהלך שירותכם הצבאי סוגיות "אני צריך" נטו לתפוס משקל כבד הרבה יותר מאלו של "אני רוצה". רגע לפני שאתם צוללים אל קריירה תובענית, שווה להקדיש זמן מה למחשבה מה באמת אתם רוצים לעשות? בהקשר זה כדאי לזכור, העובדה שרכשתם ידע וניסיון המאפשרים לכם לעבוד בענף ההייטק לא אומרת שאתם חייבים לעבוד בענף ההייטק. לא כל הזדמנות מפתה כספית ככל שתהיה, חובה לנצל.
במידה ועבודת הבירור העצמי הובילה אתכם למסקנה כי עולם ההייטק הוא המקום בשבילכם, הקדישו עוד כמה רגעים למחשבה, באיזה תחום בעולם הטכנולוגי אתם מבקשים לעסוק. אין ספק, יהיה לכם קל הרבה יותר למצוא משרה אשר תהיה המשך ישיר לתפקיד הצבאי אותו מילאתם, אך האם זהו באמת התחום המעניין אתכם ביותר?
שלב 2 – לימודים או קריירה?
ראשית כדאי לציין, הבחירה בין כניסה לאחת הפקולטות למדעי המחשב/מתמטיקה/הנדסה ובין כניסה לעולם התעסוקה, לא חייבת להיות בחירה בינארית ובתנאים מסוימים בהחלט ניתן לשלב את שניהם. שנית- אכן עבור בעלי תפקידים מסוימים דלתות חברות ההייטק יהיו פתוחות גם ללא השכלה מקצועית או אקדמית נוספת. עם זאת, מאחר ורבים מאנשי ההייטק הם בעצמם יוצאי יחידות טכנולוגיות, גם הם יודעים כי לא כל מי שנושא את תו התקן "8200" בהכרח מחזיק בניסיון הנדרש לעבודה בעולם ההייטק האזרחי ועל כן יתכן כי רכישת השכלה נוספת תהיה הכרח עבורכם. חשיבות של תואר אקדמאי גם אם לא נראה לכם נחוץ ממש בתחילת הקריירה יהפוך להיות משמעותי ביותר בהמשך. מי שלא ישלים תואר טכנולוגי ימצא את עצמו מול תקרת זכוכית בשלב זה או אחד של הקריירה שלו.
שלב 3 – קורות חיים
אחרי שהחלטתם לאיזה תחום אתם מכוונים ומתי, הגיע הזמן להסתער על המטרה- ציוד הכרחי בדרך אל היעד הוא מסמך קו"ח, הכרטיס שיעביר אתכם את שלב הסינון הראשוני בדרך אל המשרה המיוחלת. היעזרו בכלים לניסוח קורות חיים, קראו מדריכים מקצועיים לכתיבת קורות חיים המכוונים להייטק, מסמך קורות חיים יעיל יבטא בבהירות את הניסיון והידע שרכשתם בשירות הצבאי ומעבר לו וכן יעיד מעט עליכם כבני אדם. צניעות אינה מימד רלוונטי לעניין זה, אך גם יהירות והגזמה לא תתקבל בברכה.
לצד ניסוח בהיר וענייני הקפידו לערוך לטקסט הגהה (מומלץ להעביר את המסמך לעיון אדם נוסף אחד לפחות), שגיאות כתיב ודקדוק, קטנות ככל שיהיו, יכולות בקלות לפגוע ברושם הטוב שניסיתם לבנות. כמו כן נאמר את המובן מאליו, בעידן בו אנו חיים קורות החיים שלכם אינם מתומצתים למסמך וורד או PDF בלבד וכוללים גם את פרופיל הלינקדין שלכם ואת כלל התכנים המקושרים אליכם במדיה החברתית. מומלץ מאוד כי תעברו על תכנים אלו ותוודאו כי הם תואמים את המידע המופיע במסמך הקו"ח וכי אין בהם בכדי לפגוע ברושם אותו אתם מנסים להעביר למעסיק הפוטנציאלי.
שלב 4 – תרגול והכנה
הליכי גיוס בעולם ההייטק, כך תגלו במהרה, אינם מורכבים מראיון עבודה שגרתי או לפחות לא ממנו בלבד. במרבית החברות יכלול הליך זה שורת שלבי מיון אשר יעמתו אתכם עם מבחנים שונים ומשונים הן בפן המקצועי והן בפן האישיותי. הכנות, מחקר מקדים ותרגולים עם אנשי מקצוע בהחלט צפויים לשפר את סיכוייכם, הירשמו למפגשי הכנה אישיים לראיון עבודה עם יועצת מקצועית.
שלב 5- אנשי מקצוע
מאחר והנכם אנשים צעירים הנטייה הטבעית שלכם תהיה ככל הנראה להאמין שיש בידיכם את כל התשובות, לרוב השאלות לפחות. בטחון עצמי הוא אלמנט חשוב כמובן, ועדיין- לאורך ביצוע כל השלבים המתוארים, מומלץ לשקול בחיוב להיעזר באנשי מקצוע, בין אם במסגרת חברת השמה בהייטק ובין אם כשירות במסגרת אחרת. אל תהססו לבקש ולקבל עזרה כאשר זו מוצעת לכם.
יוצא יחידה טכנולוגית? לחץ כאן לחיפוש משרות >>> דרושים יוצאי יחידות טכנולוגיות
רוצה להתעדכן בשכר בהייטק? לחץ לקבלת טבלת שכר עדכנית