2018 - שנת חידושי הבינה המלאכותית
בינה מלאכותית – על מה מדובר?
כיום, המחשב (הבינה המלאכותית), יכול להחליט בעצמו על פעולות אותן יש לבצע, שכן הבינה המלאכותית, בדומה למוח האנושי, התפתחה לדרגה של מעבדים משוכללים בעלי יכולת חשיבה ובעלי יכולת למידה עצמית. השם 'בינה מלאכותית' נקבע בשנת 1955 על ידי ג'ון מק'קארתי וכיום למרות שיש שני סוגים של בינה מלאכותית, הסוג המרכזי הינו 'הבינה המלאכותית החזקה (AGI)'.
כאן מדובר על בינה מתקדמת בה משתמשים בחידושים הטכנולוגיים בתחום זיהוי פנים ועוד. בינה מלאכותית חזקה היא בינה מלאכותית חושבת, כזו שמעבדת נושאים חדשים באופן עצמאי, שמבינה ומבחינה בהקשרים שונים ואפילו חשה, מריחה ומבצעת פעולות חושיות נוספות.
הבינה המלאכותית ותחום לימוד המכונה
בתחילת דרכה של הבינה המלאכותית, אנשים היו המומים כאשר המחשב של IBM ניצח את אלוף השחמט העולמי 'קספרוב' במשחק השחמט. כיום, ההתקדמות בתחום עצומה ונעשה שימוש רב באלגוריתמים שמנסים לחקות את הנוירונים במוח האנושי וכאלו שיודעים כיצד ליצור ביניהם קשרים בהתאם לחוויות שהאדם חווה ובכך ליצור סוג של תבנית החלטה בהתאם להסתברויות שונות.
בשנים האחרונות, תחום לימוד השתכלל לאלגוריתם הנקרא DEEP LEARNING. אלגוריתם שלומד באופן מדורג. כאן, המחשב כבר לא לומד לזהות פנים שלמות בבת אחת, אלא מתחיל תהליך מדורג כאשר השלב הראשון הוא זיהוי של צורות בסיסיות (קו/עיגול). השלב השני הוא זיהוי חלקי פנים (עיניים/אף) ורק בסוף, על בסיס כל הידע שהוא צבר הוא יתבצע לימוד של זיהוי פנים שלם. סיבה נוספת להתקדמות העצומה בתחום היא הפיתוח והשימוש במעבדים מיוחדים שמיישמים באופן חומרתי את רשת הנוירונים.
תוכנות זיהוי פנים – החידוש היפני
NTT, חברת טלקום יפנית, פיתחה תוכנה המתבססת על בינה מלאכותית ויודעת כיצד לזהות אנשים שמכניסים סחורה לתיקים שלהם. תוכנה זו הידועה בשם 'מאבטח חנויות מלאכותי' פותחה בשיתוף פעולה עם חברת Earth Eyes Corp. מערכת הבינה המלאכותית בה משתמשים בתוכנה זו נשענת על אלגוריתם סריקת וידאו (פיתוח: אוניברסיטת קרנגי מלון), אשר מזהה תנועות ספציפיות ומדויקות של מצולמים במצלמות האבטחה וכן מזהה סוגים שונים של כל מיני פעולות חשודות בחנות.
מערכת בינה מלאכותית זו, הנקראת: AI Guardman, פותחה במשך מספר שנים ונתוני הפיילוט הובילו למסקנה שתוכנה זו יעילה מאוד וזאת משום התוצאה הנהדרת שבאה לידי ביטוי בירידה של 40% במספר הגניבות בחנות. נכון להיום ניתן לרכוש אותה בעלות של כ- 2150$ ודמי מנוי של 40$ וניתן להתאימה גם לחנויות בינוניות עד קטנות.
זיהוי פנים – החידוש הרוסי
חברת NtechLab הרוסית פיתחה תוכנה המותקנת על מצלמות ומזהה תכונה אינטימית זו או אחרת בפניהם של העוברים ושבים, אם מדובר על כעס, מתח ותכונות נוספות. כאשר משלבים מידע על אותו אדם עם התכונה האינטימית שהתוכנה זיהתה, ניתן לזהות מבצעי פיגועים ואנשים שמסוכנים לחברה וזאת טרם הם פועלים.
תוכנה זו הנקראת Find Face זכתה במקום הראשון והשני בתחרות חברות שהציגו טכנולוגיות לזיהוי פנים, בקטגוריות 'דיוק אימות' ו- 'מהירות זיהוי'. התוכנה אשר סורקת בשנייה אחת את פניהם של לפחות 2 מיליון איש ונוסדה על ידי ארטם קוחרנקו, מיועדת לזיהוי פנים למטרת אבטחה, מניעת הונאות וניהול לקוחות.
חידושים נוספים בתחום בינה מלאכותית וזיהוי פנים
Face2gene - חברת FDNA היא זאת שבנתה פלטפורמה מדהימה הנקראת face2gene המשמשת כיום חלק ניכר מהגנטיקאים בעולם. בפני הפלטפורמה מוצגת תמונה של מטופל והיא מחזירה רשימה שבה אבחונים אפשריים ואחוז הסבירות של כל אחד מהם. השלב הבא הוא אימות האבחונים וזאת באמצעות דגימת דנ"א (נעשה על ידי הגנטיקאים).
בנוסף, מערכת מתוחכמת זו של זיהוי פנים משמשת מעבדות גנטיות שונות ברחבי העולם שמטרתן העיקרית היא לזהות את הווריאנטים הגנטיים שגורמים או אחראים למחלה ובידודם.
Churchix – תוכנה שעיקרה זיהוי נוכחות תלמידים ועובדים. המטרה הראשונה של פיתוח תוכנה זו הייתה לאפשר מעקב של הכנסיות אחר חבריהן, אך הצלחתה של תוכנה זו גרמה לכך שהחלו משתמשים בה במקומות רבים. התוכנה פותחה על ידי חברת Face-six הישראלי והטכנולוגיה בו משתמשים בתוכנה משלבת אלגוריתם של עיבוד תמונה ואלגוריתם חדשני מעולם הבינה המלאכותית.
האלגוריתם מיוצר על ידי המחשב (MACHINE LEARNING) והוא לומד לפתח את האלגוריתם הרצוי מתוך מדגם גדול מאוד של תמונות פנים והזיהוי שלהם. למידה זו של המחשב גורמת לו ללמוד את ההקשרים הנכונים וליצור אלגוריתם חכם.
לסיום, נכון לשנת 2018 הפנים של רוב האנשים מופיעות ב- DATA BASE ענק המשרת מבחינה אינפורמטיבית, שיווקית ומחקרית חברות רבות והבינה המלאכותית בתחום זיהוי פנים (שהתפתחה בצעדי ענק), מאפשרת זיהוי אנשים בתמונות, השוואת אותם אנשים למאגרי תמונות אחרים והסקת מסקנות שונות לגבי אנשים כאלו ואחרים.