חממות הייטק לצעירים
רעיון החממות העסקיות החל בארצות הברית בשנות ה-60 של המאה הקודמת, ולאחר מכן הוקמו חממות גם ברחבי אירופה ובמקומות נוספים. הרעיון יושם בהצלחה גם בישראל אך המודל מעט שונה כיוון שהמדינה פעלה להקמת חממות טכנולוגיות במטרה לקלוט מדענים מקרב העולים מברית המועצות לשעבר בשנות ה-90. תוך זמן קצר הוקמו למעלה מ-10 חממות, בעיקר בפריפריה.
במשך השנים פותח מודל ישראלי חדש לרעיון החממות, ולמעשה הוקמו חממות הייטק המתמקדות בתמיכה בפיתוח טכנולוגיות חדשניות, ורוב הפרויקטים במסגרת החממות בישראל הם בתחומי תוכנה, אינטרנט, מכשור רפואי, קלינטק, פרמצבטיקה וביו-טכנולוגיה.
חיזוק החדשנות הישראלית כנכס לאומי משמעותי
חממות הייטק נחשבות לאופציה מועדפת עבור חברות הייטק בתחילת דרכן. לחממות יש תפקיד חשוב לתמוך ביזמים צעירים בעלי רעיון טכנולוגי ייחודי וחדשני הזקוקים למימון כיוון שהם מתקשים לגייס הון להקמת חברת סטארט-אפ ולתפעול השוטף של החברה.
החממות תומכות בין היתר ביזמים צעירים שיש להם רעיון חדשני, שנמצאים בשלב ההתחלתי של מחקר ופיתוח, ומתקשים לגייס הון להקמת החברה ולהשקעות בה. גם פרילנסרים יכולים להצטרף לאחת החממות הטכנולוגיות במטרה לפתח מיזם טכנולוגי חדשני, ולמרות שיש לוותר על אחוזים מהחברה, היזם זוכה למימון בתחילת הדרך התורם לו לשקט נפשי ולראש שקט מדאגות פיננסיות, וכך הוא יכול להתמקד בפיתוח הרעיון.
כדאי לדעת כי נכון להיום יש 19 חממות טכנולוגיות הפועלות תחת הכללים שהותוו על ידי הרשות לחדשנות, ביניהם 18 חממות טכנולוגית וחממה אחת בתחום הביו-טכנולוגיה. החממות פזורות ברחבי המדינה, חלקן ממוקמות בפריפריה, וכל החממות מופעלות על ידי זכיינים שנבחרו על ידי המדינה לתקופת זיכיון של 8 שנים. חשוב להדגיש כי מודל החממות הטכנולוגיות שונה במהותו ממודל האקסלרטורים, כל פרויקט שוהה בחממה כשנתיים, לעתים מקבלים הארכה לשנה נוספת, והתקציב לכל פרויקט נע בין 2-3.5 מיליון ₪, כאשר המדינה ממנת עד 85% מהתקציב והחממה דואגת למימון הנותר.
חברות הייטק הפועלות במסגרת חממת הייטק קובעות את חלוקת האחזקות בחברה באמצעות משא ומתן, עם זאת המודל בחממות הטכנולוגיות השונות קובע כי החממה תקבל לפחות 35% ממניות הסטארט-אפ.
מהם היתרונות של חממות ההייטק?
החממות הטכנולוגיות פועלות כיום כגופים פרטיים ולא ממשלתיים כמו בעבר, לכן האינטרס של חממת ההייטק הוא כלכלי נטו ואינו מושפע מאינטרסים של משרדי הממשלה. החממות הטכנולוגיות מציעות יתרונות בולטים ליזמים, למשל:
- מענק גבוה של לפחות 2,000,000 ₪ לתקופה של שנתיים.
- הסכום הגבוה מקנה לחברה שווי ראשוני גבוה.
- מהירות גיוס ההון יחסית גבוהה.
- יזמים המשתתפים בחממה טכנולוגית יכולים להתמקד בפיתוח ומחקר.
- החממה מציעה מעטפת שירותים רחבה לחברות הסטארט-אפ הפועלות במסגרתה.
- חממות ההייטק מספקות סביבת עבודה חדשנית ומתקדמת לחברות, כולל משרדים, חללי עבודה, מבנה מאובזר עם תשתות חדשניות, הנהלת חשבונות, ייעוץ וליווי עסקי, ייעוץ משפטי ועוד.
למעשה, היתרון הבולט עבור היזמים הוא רמת הסיכון הנמוכה עבורם, כיוון שהמדינה לוקחת על עצמה את הסיכון. במקרה של הצלחה כל הגורמים המעורבים מרוויחים היטב, ויש לא מעט סיפורי הצלחה, למשל סיפור ההצלחה המדהים של WAZE.