10 טיפים על זכויות יוצרים בפיתוח
תחום זכויות היוצרים מוכר לרובנו מענפים חופשיים כגון כתיבה, אמנות ויצירה. אלא שגם בעולם הטכנולוגי, לנושא זה משקל כבד, ולצערנו, הוא מוביל חדשות לבקרים לסכסוכים, הרשאות משפטיות וקנסות גבוהים.
אם גם אתם עוסקים בתחום הפיתוח, האפליקציות וכל מה שביניהם, כתבה זו עשויה לסייע לכם רבות בבוא העת. זכויות יוצרים בפיתוח – עשרה טיפים שיסייעו לכם להימנע מטעויות.
הבנה, תזמון ובדיקה מתמדת
- הכירו בזכויותיכם: כבסיס לעניין, חשוב להכיר, לדעת ולהפנים: פיתוח אפליקציות הוא תחום מוגן מבחינת שימוש לכל צורך שהוא ללא רשות החברה / האדם המפתח. במילים אחרות: אסור לאף גורם להשתמש באלמנטים מהאפליקציה שפיתחתם לצרכיו ומטרותיו.
- הקדימו את המכה: כבר בשלב השקת האפליקציה, חשוב לא להתמהמה ולהגן על עצמכם באמצעות רישום זכויות יוצרים בפיתוח. כל עיכוב ולו הקל שבקלים, עלול לגרום ל"גנבי רעיונות" להסתער על האפליקציה שלכם.
- הישארו עם אצבע על הדופק: אנחנו ממש לא מצפים שתעבדו מסביב לשעון בחיפוש אחר גונבי רעיונות, אך חשוב לא לנוח על זרי הדפנה, כדי שלא תגלו, חלילה, שכבר שנתיים מישהו עושה מיליונים עם הרעיון שלכם.
מבחני זכויות היוצרים
- מבחן המקוריות: התנאי הראשון לקבלת זכויות יוצרים בפיתוח הוא היותה של האפליקציה שלכם מקורית ולא מועתקת או "גנובה". נציין שניתן בהחלט להשתמש באפליקציות שונות כמקורות השראה, אולם תשתית הפיתוח חייבת להיות אותנטית שלכם.
- מבחן המקובעות: על האפליקציה להיות כתובה כקוד מקור.
מידע חשוב נוסף
- דעו: זכויות יוצרים בפיתוח חלות על שלל האלמנטים המרכיבים את האפליקציה, לרבות התוכן, העיצוב, הקבצים וכמובן – קוד האפליקציה.
- בינלאומיות: נמליץ בחום: הסדירו את ענייני זכויות היוצרים גם באופן בינלאומי גם כן בשלבים הראשונים של פיתוחה. גם פיתוח אפליקציות שנעשה ממרתף בנס ציונה עשוי להגיע לקצה השני של העולם.
- הגנות נוספות: בהתאם לאופי האפליקציה שפיתחתם, ניתן להוסיף הגנות שונות גם-כן בתחום זכויות היוצרים, לרבות שמירה על זכויות פטנט, סימון מסחרי על אפליקציה ועוד.
התייעצו עם עורכי דין ומומחים בתחום: עוד לפני הפיתוח, מומלץ לגשת למומחים מתחום זכויות היוצרים ולשאול את כל השאלות החשובות. מדובר בנושא שעשוי להיות שווה הרבה מאוד כסף. אל תעברו אותו לבד.
נפגעתם? אל תהססו!: חשוב לא לוותר במקרה של חשד לפגיעה. אל תתעצלו, אל תחששו מהבירוקרטיה ומהסיכונים הכרוכים. התייעצו עם עורך הדין שלכם ובמידת הצורך – הגישו תביעה לבית המשפט.
זכויות יוצרים בפיתוח הינו תחום פרוץ באופן יחסי, בשל היותו בוסרי (בניגוד לתחומים ככתיבה, שקיימים מאות שנים). גם הקושי הקיים, לעיתים, בהבאת הוכחות לטענות הגניבה / השימוש שלא כדין, מונעים ממפתחים רבים לתבוע בעת הצורך.
אל תוותרו על המגיע לכם! עמלתם ימים כלילות על הפיתוח, ואין כל סיבה שמישהו אחר ייהנה מפירות העבודה הקשה במקומכם. בהצלחה!