מהפיכת התעסוקה בהייטק
מהפיכה בתחום התעסוקה במהלך משבר הקורונה
אם בעבר עבודה מהבית בענף ההייטק הייתה מעין הטבה לעובדים או אפשרות הניתנת לאימהות בלבד – משבר הקורונה הביא לשינוי מהותי של מודל העבודה שהיה נהוג בתחום.
כיום, חברות הייטק רבות כולל סטארטאפים, מאמצים מודל מלא או חלקי של עבודה מרחוק. זאת, לאור ההגבלות של ריחוק חברתי, דרישות התו הסגול, עבודה בקפסולות ולמטרות של התייעלות בעבודה. כפי שנסביר מיד, למהפכה זו בשיטת התעסוקה בהייטק, יש לא מעט יתרונות חשובים לעובדים ולמעסיקים.
אך יש לזה גם השלכות על ענפים אחרים במשק וכן השפעה ניכרת על המבנה הארגוני, ההיבט החברתי – תרבותי והפן הניהולי.
מאיזה יתרונות נהנים העובדים והמעסיקים?
המעבר הכפוי לשיטת עבודה מהבית בגלל הגבלות הקורונה השונות, גרם למעסיקים לגלות את היתרונות הרבים שיש בכך עבורם. מבחינה כלכלית, העבודה מהבית מביאה לחיסכון גדול של חברות הייטק בהוצאות התפעול השוטפות, לעומת עבודה מהמשרד. מדובר על צמצום משמעותי של עלויות עבור שכירות המשרדים, חנייה, השכרת רכבים, דלק, אוכל, קפה וכיבוד ועוד.
יתרון נוסף הוא בהיבט של התייעלות בעבודה. במקומות עבודה רבים בהייטק מציינים שתפוקת העובדים לא ירדה אלא אפילו השתפרה ושהעובדים מצליחים למלא את המשימות השוטפות וגם לעמוד ביעדים שלהם.
בשיטת עבודה זו, נחסך זמן יקר על קיום ישיבות ארוכות ורבות משתתפים ואין הסחות דעת מצד יתר העובדים שיושבים במשרד.
מבחינת העובדים והעובדות, הם חוסכים את הנסיעה למקום העבודה וחזרה ממנו, הכרוכה בדרך כלל גם בעמידה ממושכת בפקקים.
כך הם זוכים ביותר זמן איכות אישי ומשפחתי ומצליחים לשלב בצורה מאוזנת וטובה יותר בין הקריירה התובענית לבין המשפחה והחיים האישיים. לכן, עובדים אלה לרוב יותר מרוצים ורגועים, תחושת המחויבות והאחריות שלהם עולה וכך גם התפוקה היומיומית.
מהן ההשלכות העיקריות הצפויות?
העבודה מהבית והריחוק החברתי מקשים על הניהול השוטף של כוח האדם בחברות ועל עבודת הצוותים. שכן, את הישיבות הפרונטליות שהיו נערכות במשרד עצמו מחליפות היום הפגישות הווירטואליות.
דבר המקשה על חשיבה משותפת ועבודה צוותית שוטפת. הריחוק החברתי עלול גם לפגוע בקשרים האישיים בין העובדים, מה שיכול להוביל לתחושת בדידות.
עבור חלק מהעובדים העבודה מהבית גורמת ליותר הפרעות והסחות דעת, ויכולה להביא לירידה בתפוקה, לשחיקה, לחץ ומתח נפשי, עייפות, תסכול ועוד.
המעבר של חברות ההייטק למודל גמיש של עבודה מהבית, משליך באופן ישיר על ענפים אחרים, בהם תעשיית הרכב וחברות הליסינג, שהחוזים איתם בוטלו, חברות הנדל"ן המשכירות את הנכסים והמסעדות.
ומה צופן לנו העתיד?
מבחינת העתיד, נראה שחלק מהחברות יעברו למתכונת קבועה של עבודה מהבית ואילו אחרות יבחרו במודל משולב – עבודה מהמשרד עם עבודה מרחוק כמה ימים בשבוע. כך אפשר לבצע במשרד את המשימות והמטלות המצריכות עבודת צוות ושיתוף פעולה ובמהלך ימי העבודה מהבית להשלים את יתר הדברים.