ניהול קריירה בתחום התוכנה
רקע כללי:
מאז שנות ה-90 התפתחו בעולם מרכזי הייטק, מקומות שבהם נוצרו תנאים מסוימים שעודדו חברות הייטק לפתוח מפעלים וסניפים..הגורמים לכך משתנים ממקום למקום: בהודו (שבה מתרכזת תעשיית ההייטק באזור העיר בנגלור) ובמלזיה זהו כוח האדם הזול, באירלנד זו התנופה הכלכלית המרשימה שהקלה על התפתחות התחום, ובישראל, למרות כוח האדם היקר, חברות רבות מהמובילות בעולם רואות פוטנציאל גדול מאוד במוח הישראלי, במקוריות וביצירתיות. היוזמה העסקית והמעוף הביאו לכך שלרוב החברות המובילות בעולם יש סניף פיתוח בישראל.
בנוסף, מאז שנות ה-90 ועד היום, בוצעו עסקאות ענק שבהן חברות אמריקאיות,אירופיות וחברות מהמזרח רכשו חברות סטארט אפ ישראליות שלהן הייתה טכנולוגיה חדישה, מתחרה או משלימה את המוצר שלהם. בארצות הברית נחשב "עמק הסילקון" שבקליפורניה למרכז תעשיית
ההייטק, וחשיבותו היא בינלאומית. שם המקום הפך סמל לתעשיית ההייטק העולמית.
בארץ פועלות כמה מאות חברות בתחום
הנדסת התוכנה והאינטרנט המשלבות בתוכן את מיטב המוחות ואת מיטב היזמים והטכנולוגים. התחום מצוי בצמיחה ובגדילה מתמדת (כמובן שהוא צמוד לתנודתיות בהתאם למצב השוק בעולם).
ישנם כמה מסלולים לבוגרי מדעי המחשב ו/או יוצאי יחידות טכנולוגיות בבואם להשתלב בתעשיית ההייטק בכלל, ובחברות התוכנה והאינטרנט בפרט:
- הניסיון מהשירות הצבאי (ביחידה טכנולוגית) ללא תואר אקדמי שווה ערך ברוב החברות לתואר אקדמי. צבירת ניסיון במשרת סטודנט מהווה יתרון לבוגרים המעוניינים להשתלב באחת מחברות ההייטק עם סיום הלימודים (אם כי לעתים זה בא על חשבון ממוצע ציונים גבוה).
- רוב החברות מעדיפות בוגרים שסיימו לימודים באחת מאוניברסיטאות המוכרות בארץ, ואפשרי גם מאוניברסיטה מוכרת בחו"ל, כולל האוניברסיטה הפתוחה. בשנים האחרונות יש פתיחות גם בעניין בוגרים שסיימו את התואר בציונים גבוהים במכללות מסוימות.
תפקיד ראשון | תפקיד שני | תפקיד שלישי | תפקיד רביעי |
בדיקות/תמיכה | ניהול צוות בבדיקות/תמיכה | מנהל מוצר מתחיל/מנהל פרויקט טכני/FAE או Pre/Post Sale | ניהול של מחלקה/תחום | דירקטור או VP |
משרת פיתוח (מהנדסים או בעלי ניסיון צבאי) | ר"צ בפיתוח | ארכיטקט מערכת/מהנדס מערכת | CTO/מנהל |
פיתוח אלגוריתמים (בדרך כלל לבוגרי תואר שני ומעלה) | ר"צ בפיתוח | | פיתוח |
תפקיד ראשון בתכנות
- רוב הארגונים מאפשרים לבוגרים להיקלט במשרות QA לתקופה של עד כשנתיים, ואז קיימת אפשרות
להשתלב בצוותים בתפקיד אנשי פיתוח. - כאשר הכניסה לתפקיד הפיתוח מיידית, קיימת אפשרות להשתלב בפיתוח ברמה מסוימת ולעבור לפיתוח ברמה
מורכבת ונמוכה יותר. - רצוי לשמור על יציבות תעסוקתית ולהישאר במקום העבודה הראשון למשך שנתיים – שלוש לפחות.
- רצוי להתקדם במקום העבודה לתפקיד הבא כדי לשמר יציבות זו.
- קיימת אפשרות ליוצאי יחידות טכנולוגיות ללא תואר (שאינם עתודאים), שלא עסקו בפיתוח אלא בתמיכה/בדיקות/תקשורת נתונים וכו', להשתלב בחברות במשרות דומות.
- גם להנדסאים או לבוגרי הסבות יש אפשרות להשתלב במשרות בדיקות/פיתוח Web ותמיכה.
אפשרויות לתפקיד שני
- מתפקידי פיתוח יש אפשרות להתקדם לאחר 5 – 7 שנים לפחות לתפקיד ניהול ר"צ בפיתוח, ולאחר קדנציה של כמה שנים יש אפשרות להתקדם לניהול מחלקה. כך גם במסלול תחום האלגוריתמים.
- מתפקידי תמיכה ובדיקות יש אפשרות להתקדם לניהול צוות בבדיקות/תמיכה, או שלעתים קיים צוות משולב.
- אפשרות נוספת להתקדם מבדיקות לפיתוח: בדרך כלל קל יותר לעבור מבדיקות/תמיכה לצוות פיתוח באותה החברה
ולא מחברה לחברה אחרת (רצוי שהניסיון בבדיקות/תמיכה יכלול גם כתיבת סקריפטים או נגיעה בקוד באיזשהו אופן). - אפשרות נוספת היא להתקדם מתפקידי פיתוח/תמיכה/בדיקות לעבודה מול לקוחותבתפקידים המוגדרים כמנהל מוצר
מתחיל/מנהל פרויקט טכני/ FAE או Pre/Post Sale. תפקידים אלה משלבים בדרך כלל את הכישורים הטכניים המקצועיים של
המהנדסים ומשלבים עבודה בשטח מול הלקוחות. לעתים נדרשת ראייה עסקית/שיווקית בתפקידים כגון מנהל מוצר/פרויקט,
כאשר בכל חברה הדגשים הם קצת שונים. גם בתפקידים אלה מסלול ההתפתחות מאפשר מעבר לניהול צוות של אנשי ניהול מוצר/פרויקט/מהנדסי שטח וכו', זאת במידה שהמועמד הוא בעל כישורים ניהולים.
אפשרויות לתפקיד שלישי
- ניהול מחלקה/תחום/ארכיטקט מערכת/מהנדס מערכת. לתפקיד זה מגיעים עם ניסיון רב ורקורד טכנולוגי, ראייה מערכתית, כישורים ניהוליים ועסקיים (להוציא משרת ארכיטקט ומהנדס מערכת).
- ליוצאי יחידות צבאיות בעלי ניסיון טכנולוגי עשיר וניהולי יש אפשרות להשתלב בתפקידי מהנדס מערכת/ארכיטקט גם כתפקיד ראשון (אם כי זה נדיר), רק אם מדובר במועמדים בעלי ניסיון עשיר מאוד במערכות מורכבות בחזית הטכנולוגיה.
אפשרויות לתפקיד רביעי
CTO/מנהל פיתוח, דירקטור או VP מנהלי מחלקות/תחומים, אם בפיתוח/בבדיקות/תמיכה או בפרויקטים וניהול מוצר, יכולים להתקדם
לתפקידים בכירים בארגונים ברמה של דירקטורים או VP .
לתפקיד CTO וניהול פיתוח אפשר להגיע מכמה כיוונים – ר"צ ארכיטקטורה/מערכת/מנהל מחלקה בפיתוח/מחקר ואלגוריתמים וכו'.
לסיכום, יש שני כיוונים עיקריים של קריירה בעולם התוכנה
יש המעוניינים להעמיק את הידע הטכנולוגי המקצועי ולהישאר מחוברים לקוד/בדיקות
ויש המעדיפים להתפתח לכיוון הלקוחות – שילוב טכנולוגיה עם עבודה מול לקוחות (פרויקטים/מוצר), כאשר משלבים את התחום העסקי/שיווקי/פיתוח עסקי (ניהול מוצר/פיתוח עסקי/ניהול פרויקט).
לעתים, רק במרוצת הזמן, אנשים מגבשים החלטה בעניין מסלול ההתפתחות בקריירה. המסלול לא תמיד ברור וידוע מראש, ומגלים את הצד השיווקי/עסקי/יצירתי/יזמי) תוך כדי עבודה.