איך מגייסים בתקופת מלחמה?
מתקפת הפתע על מדינת ישראל הובילה להכרזת מלחמה נגד ארגון הטרור חמאס, ובצל המלחמה בעלי עסקים ומנהלי הארגונים נאלצים להתמודד עם מציאות לא פשוטה, המלווה בטראומה קשה, אובדן קרובי משפחה וחברים וגיוס עובדים רבים למאמץ המלחמתי של המדינה.
ענף ההייטק שנחשב למנוע הצמיחה של המשק הישראלי מתמודד עם מציאות מאתגרת ומורכבת, ובתוך המהומה, השבר והטראומה הקשה שכל תושבי המדינה חווים בימים אלה, חברות הייטק נאלצות לפעול ולהחליט כיצד לסייע לרשויות המדינה ובעיקר לצבא והאם לגייס עובדים חדשים בצל המלחמה.
עבודה בהייטק בתקופת המלחמה
ענף ההייטק חווה טלטלה של ממש בשנים האחרונות, ולאחר סיום משבר הקורונה חברות ההייטק החלו להתמודד עם קשיי גיוס הון בגלל המיתון העולמי ואי היציבות הכללית בישראל. יחד עם זאת, חברות רבות הצליחו לגייס כספים למימון המשך הפעילות השוטפת ולהשקעות בחברה, לכן במקביל לגלי הפיטורין בחלק מהחברות, יש חברות אחרות שהמשיכו לגייס עובדים במרץ רב.
לאחר פרוץ המלחמה בעקבות מתקפת הפתע והטרור על יישובי עוטף עזה וכלל המדינה, מחלקות משאבי האנוש בחברות ההייטק החלו למפות את מצבת כוח האדם בגלל הגיוס הנרחב של עובדים לצבא. בהייטק הישראלי עובדים צעירים רבים הנמנים על כוחות המילואים של צה"ל, ורבים מהם קיבלו צו 8. בנוסף לזאת, ארגון החמאס ממשיך במתקפות הרקטות והטילים על אזורים נרחבים בדרום ובמרכז הארץ, לכן יש חברות שעברו לעבודה מהבית בלבד ויש חברות המציעות גמישות לעובדים והן מאפשרות עבודה היברידית לעובדים המעוניינים בכך.
חשוב לזכור כי חברות הייטק חייבות להפגין גמישות בתקופת המלחמה מאחר שהורים לילדים קטנים נאלצים להישאר בבית בגלל השבתת מערכת החינוך בחלקים נרחבים בארץ, לכן רוב החברות הציעו לעובדים שלהן לעבוד מרחוק בשבוע הראשון למלחמה, והחל מהשבוע השני למלחמה החלו חלק מהחברות לדון עם נציגי העובדים לגבי חזרה לעבודה שגרתית מהמשרד.
גיוס עובדים בעת מלחמה
אחת מהשאלות שמעסיקות כעת את ראשי חברות ההייטק ומנהלי משאבי האנוש בארגונים היא האם לגייס עובדים חדשים בתקופת המלחמה או שמא להמתין עם גיוס וקליטת עובדים. לאחר פרוץ המלחמה בארגון החמאס, כ-40% מהחברות בתעשיית ההייטק הודיעו על עצירה מוחלט של גיוס עובדים עד שהדברים יתבררו, ולמעשה ברוב החברות הודו כי הם מגייסים כעת פחות עובדים, ורק כ-16% מחברות ההייטק הודיעו כי הן ממשיכות לגייס כרגיל.
בשבוע הראשון של המלחמה רוב החברות הפסיקו את תהליכי הגיוס של עובדים חדשים, אך בשבוע השני החלו חלק מהחברות להמשיך בתהליכי הגיוס כדי שלא לפגוע בתפקודי החברה וביצועיה. בחברות שהפסיקו לגייס עובדים החלו לעדכן את המועמדים על הקפאת תהליכי הגיוס, ויש חברות הנמנעות מפרסום מודעות דרושים בתקופה זו בגלל רגישות הנושא וההתחשבות במועמדים שגויסו למלחמה. זו תקופה מאתגרת לאנשי הגיוס בהייטק, ולכל חברה יש מדיניות משלה בנושא זה, אך חשוב לזכור כי יש עדיין גיוסים ומי שמחפש עבודה יכול לפנות אלינו לצורך השמה להייטק.