סטארט אפים ישראליים בחול

בעשורים האחרונים הפכה מדינת ישראל לאומת הסטארט אפים ולמעצמה של יזמות וחדשנות טכנולוגית. יחד עם זאת, בשנתיים האחרונות האקו סיסטם בתעשיית ההייטק הישראלית השתנה, ולפי נייר עמדה שפורסם על ידי אגף המחקר של רשות החדשנות עולה כי אי הוודאות הכללית במשק בעקבות הרפורמה במערכת המשפט וההאטה הכלכלית בכל ענפי התעשייה, כל אלו ועוד גרמו ליזמים להקים חברות הייטק חדשות בחו"ל, בעיקר בארצות הברית. 

סטארטאפים ישראליים בחול

בתוך כך, חשוב לציין כי בשנתיים האחרונות היזמים שהקימו חברות הזנק בישראל מתקשים לגייס הון מהמשקיעים ומקרנות הון סיכון, לכן רבים מהם מעדיפים להקים סטארט אפ בחו"ל. לפי נתוני משרד החדשנות הישראלי עולה כי היזמים הישראלים מעדיפים להקים את החברות שלהם מעבר לים, ולמעשה כ-80% מהסטארט אפים החדשים אינם מוקמים בישראל, נתון שמעורר דאגה בקרב קברניטי המדינה. 

היקף ההשקעות בהייטק הישראלי ממשיך לצנוח 

בשנים האחרונות החלה מגמה של ירידה מתמשכת במספר הסטארט אפים הנפתחים במדינת ישראל מדי שנה. שנת 2015 נחשבת לשנת שיא כאשר נפתחו במהלכה כ-1,400 חברות הייטק חדשות אך בשנת 2021 הנתון עמד על כ-730 חברות חדשות וב-2022 הוקמו כ-630 חברות חדשות בלבד. 

ראוי לציין כי הקיטון בהקמת סטארט אפים חדשים הינו גלובלי בגלל ההאטה הכלכלית בשווקים השונים, אך בישראל יש אי ודאות גוברת, במיוחד כיום בגלל מלחמת חרבות ברזל, לכן היזמים והמשקיעים כאחד מצביעים ברגליים ובוחרים להקים את החברה או להשקיע בחברות הפועלות בחו"ל. כמובן שאין צורך להספיד את תעשיית ההייטק בישראל, ועדיין מדובר באחד מעמודי התווך של הכלכלה המקומית, וידוע לכול כי הייטק בישראל מהווה את קטר הצמיחה של הכלכלה המקומית. עם זאת, ללא עידוד והשקעות מצד המדינה, ההייטק הישראלי עלול להתקשות בתחרות עם מדינות אחרות, לכן אין זה פלא כי היזמים מחפשים כיוונים ועדים חדשים, ורק בניו יורק יש כבר למעלה מ-450 סטארט אפים שהוקמו על ידי יזמים ישראלים, והמגמה ממשיכה בכיוון זה.

משקיעים בכחול לבן

ההייטק הישראלי ממשיך להיות הקטר של המשק המקומי, ויזמים רבים מעדיפים להקים את חברת ההייטק בארץ, למרות כל הקשיים, מתוך רצון להשקיע בכלכלה המקומית כחול לבן. חשוב לזכור כי בשנתיים האחרונות גם הדרישות של המשקיעים השתנו וכיום קרנות ההון המובילות פותחות את הארנק ומשקיעות רק בחברות המתנהלות באופן מקצועי ומנהלות את ההון שלהם באחריות ובצורה יעילה. 

גם בשנת 2024 יש חברות הייטק חדשות המוקמות בישראל, ניתן למצוא מודעות דרושים למגוון תפקידים בהייטק, יש גיוס עובדים, אך האקו סיסטם השתנה וקשה יותר לגייס הון מהמשקיעים, למרות שישנם תחומים שבהם ההשקעות ממשיכות במרץ, בעיקר בתחומים כמו סייבר, בינה מלאכותית, למידת מכונה, בלוקצ'יין וכו'.

לסיכום ההאטה בהשקעות ובגיוסי ההון בהייטק מחייבת את משרדי הממשלה לפעול בנושא כדי לשמר את כוחה של תעשיית ההייטק. יזמים רבים מעדיפים להקים את הסטארט אפ שלהם בארץ כדי לתרום למשק המקומי ולעודד השקעות כחול לבן, לכן גם המדינה צריכה לחזק את ההייטק ולסייע לו להתמודד עם האתגרים הרבים, ובהם בריחת המשקיעים מהארץ.

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה