כל האופציות: RSU, ESOP,ESPP

ענף ההייטק בישראל ממשיך להוביל את המשק הישראלי ורבים מעוניינים לעבוד בענף זה בגלל תנאי השכר ושלל ההטבות המשתלמות כמו כרטיס תן ביס או הייטק זון. בשנים האחרונות התגברה התחרות בין חברות ההייטק על טאלנטים ובעקבות הביקוש הרב למתכנתים ולמהנדסים, עובדי הייטק זוכים להצעות עבודה רבות, והחברות מציעות למועמדים המתאימים שכר גבוה, הטבות שונות וכמובן גם אופציות.

כל האופציות והמניות

כדי לגייס טאלנטים ומועמדים אחרים, חברות ההייטק מציעות תוכנית להענקת אופציות משלושה סוגים עיקריים: ESPP, ESOP ו-RSU. מה ההגדרה של כל אחת מהאופציות? מה היתרונות והחסרונות של האופציות השונות המוענקות לעובדי ההייטק? מהי תקופת ההבשלה של כל אחת מהאופציות וכיצד ניתן לממש אותן? המומחים של Jobinfo עושים סדר בנושא, בואו נתחיל!

אופציות מסוג ESOP

אחת מתוכניות התגמול השכיחות ביותר בקרב עובדי הייטק היא מתן אופציות מסוג ESOP (Employee Stock Ownership Plan), בתוכנית זו העובד מקבל אופציה לרכוש מניות מהחברה שמעסיקה אותו, בכמות ובמחיר שנקבעו והוגדרו מראש, והאופציות המוענקות לעובד כפופות למספר תנאים ומגבלות, למשל תקופת ההבשלה של האופציה ומחיר המימוש.

ראוי לציין כי תוכנית ESOP שכיחה בעיקר בקרב סטארטאפים והיא מקובלת גם כתגמול לעובדים הבכירים בהנהלת החברה. עובדי הייטק יכולים לקבל אופציה לרכישת מניות החברה בה הם מועסקים במחיר מסוים, ואם במועד ההבשלה מחיר המניה גבוה ממחיר המימוש, העובדים יכולים לרכוש את המניות. אם העובדים לא מימשו את האופציות שהוענקו להם עד מועד הפקיעה, המניות מבוטלות. כמו כן, אם העובד עוזב את החברה עליו להחליט האם כדאי לו לרכוש את האופציות שהבשילו.

אופציות מסוג ESPP

תוכנית התגמול המבוססת על אופציות מסוג ESPP (Employee Stock Purchase Plans) מקובלת בעיקר בחברות הציבוריות שהמניות שלהן נסחרות בבורסה. בתוכנית זו העובדים אינם מקבלים חבילת אופציות מיד לאחר הצטרפותם לארגון, ובפועל הם מפרישים חלק משכרם לצורך רכישת האופציות, וכך למעשה חברת ההייטק רוכשת מניות עבור העובד במחיר הכולל הנחה מסוימת, ובסיום התוכנית העובד מקבל את המניות שנרכשו עבורו והוא יכול למכור או לשמור אותן.

אופציות מסוג RSU

תוכנית תגמול שכיחה בקרב עובדי הייטק, בתוכנית זו העובדים מקבלים מניות חסומות (RSU – Restricted Share Units), אלו מניות המוקצות לעובד אחת לתקופה, בדרך כלל לאחר ותק בעבודה של 4 שנים. לאחר הקצאת המניות החסומות לעובד יש באפשרותו למכור את המניות או להחזיק בהן. אם העובד עוזב את החברה הוא מאבד את המניות שעדיין לא הבשילו ואין באפשרותו לרכוש אותן. בדומה לתוכנית האופציות, גם בתוכנית זו יש מועד הבשלה בחלקים, וכל חלק שמבשיל הופך למניות המונפקות על שם העובד, לכן עובדי הייטק מקבלים את המניות של החברה ללא עלות. התוכנית הופכת להיות נפוצה יותר בהייטק הישראלי ובחו"ל.

חשוב לדעת כי בלוחות דרושים הייטק יש ביקוש גבוה למהנדסים ולמתכנתים, וכאשר מסכמים את תנאי העבודה בחברה חשוב לבדוק מהי תוכנית התגמול שהחברה מציעה, לבדוק היבטי מיסוי ומומלץ להתייעץ עם אנשי המקצוע כדי לקבל החלטה נכונה לגבי האופציות והמימוש שלהן.

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה