עולם דיני עבודה
עולם דיני העבודה הינו עולם רחב ומורכב, הנושק לכל תחומי החיים, מעצם הגדרתו.
רבים נוטים לחשוב, עובדים ומעבידים כאחד, כי חוזה העבודה הוא הבסיס העיקרי עליו מושתתים יחסי עובד-מעביד וכי ההסכמות שהושגו בחוזה העבודה הן אלו אשר ילוו את יחסיהם לאורך השנים.
אין דבר רחוק יותר מן האמת!
חוזה העבודה האישי הינו רק חלק זעיר ממערכת היחסים המורכבת והנפתלת, הידועה בכינויה: יחסי עובד-מעביד. לכן, חשוב שגם העובדים, גם היזמים (לעתיד המעבידים) וגם המעבידים המנוסים, יבינו מהם המקורות הממלאים תוכן את מערכת יחסי העבודה.
להלן מקורות דיני העבודה, על קצה המזלג:
עולם המשפט, מעמיד לנגד עיניו את זכויות העובד (הנתפס כחלש ופגיע יותר) לפני זכויות המעביד (הנתפס כחזק ושריד יותר, אף על פי שאין המצב תמיד כך). לפיכך, תנאי הבסיס ליחסים תקינים בין עובד למעביד מצויים בחקיקה ענפה הנקראת "חקיקת המגן בדיני עבודה" והיא מחילה בתוכה את זכויותיו הקוגנטיות של העובד, זכויות יסוד שלא ניתן להתנות עליהן, גם לא בהסכמת העובד עצמו. למשל: חוק שכר מינימום, חוק חופשה שנתית, חוק פיצויי פיטורין ועוד.
מתחת זכויות אלו, חלות במדרג היררכי יורד חקיקות משנה מרחיבות והסכמים קיבוציים שונים כדלקמן:
- צווי הרחבה כלליים, המרחיבים את מגוון הזכויות של כלל העובדים במשק – נכון לתחילת שנת 2010 ישנם ארבעה צווים כאלו: צו הרחבה בעניין הבראה, צו הרחבה בעניין החזר הוצאות נסיעה, צו הרחבה בעניין תוספת יוקר וצו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק.
- הסכם קיבוצי מיוחד – הנחתם בין הנהלת המפעל (הספציפי) לבין נציגות העובדים במפעל.
- הסכם קיבוצי ענפי – הנחתם בין ארגון מעבידים יציג בענף מסוים לבין ארגון עובדים יציג באותו ענף. למשל: דפוס, הובלה, חקלאות ועוד רבים אחרים. באופן כללי ניתן לומר שלבעלי מקצועות חופשיים אין השתייכות ענפית לעניין זה, ובכלל זה עורכי דין, רואי חשבון וכיוצ"ב.
- צווי הרחבה ענפיים – החלים במקרים שבהם קיים הסכם קיבוצי ענפי כאמור, אך המעסיק אינו חבר בארגון המעבידים החתום על ההסכם והמדינה רואה לנכון להחיל את ההסכם גם עליו.
רק לאחר שנבדקו כל הזכויות דלעיל מוחל
חוזה העבודה האישי שבין המעביד הספציפי לעובד הספציפי, הקובע את תנאי העבודה ביניהם, אך אינו יכול לפגוע בזכויות המוקנות מכוח החקיקה, ההרחבות וההסכמים שהוזכרו למעלה. החוזה האישי כן יכול להיטיב עם זכויות אלו.
במקרים מסוימים, יוכרו זכויות נוספות לעובד, מכח ה"נוהג החל במקום העבודה", זאת, באם יצליח העובד להוכיח כי זהו נוהג הנהוג לאורך שנים, ומוחל באופן גורף, ללא חריגים, על כלל העובדים במפעל שתנאי עבודתם זהים לתנאי עבודתו.
מכלול הזכויות האמור לעיל, מחיל על הצדדים לחוזה העבודה זכויות וחובות רבים אשר אילו היו ידועים מראש, ייתכן והצדדים לא היו נקשרים ביניהם, או שהיו בוחרים להיקשר במתכונת אחרת. על כן, מומלץ, בעיקר למעסיקים פוטנציאליים, להיוועץ באנשי מקצוע המתמצאים בעולם העבודה, בטרם הם שוכרים לשורותיהם עובדים חדשים.