שיחות שכר - איך לגשת וכמה לבקש?
שיחת שכר בעולם ההיייטק, נתפסת לעתים כשיחה מלחיצה ומורכבת. אף אחד לא נלהב לבקש עוד כסף - בעיקר בגלל רגישות הבקשה והחשש מתשובה שלילית. אבל בסופו של דבר, שיחות שכר הן בלתי נמנעות, ואם יודעים כיצד לגשת אליהן בצורה יעילה, אפשר להרוויח בגדול.
בכתבה הזו תמצאו כמה כסף מבקשים, מתי צריך לבקש, וכל הטיפים למשא ומתן על שכר שיעזרו לכם להגיע למטרה.
טיפים לדיון על שכר: כמה לבקש?
בואו נודה בזה, רובינו מרגישים שמגיע לנו יותר ממה שאנחנו מקבלים אבל לצערנו זה לא קורה בפועל. לכן לפני שרצים למנהל ומבקשים העלאה בשכר החודשי, חשוב להבין מה יהיה הכי הגיוני לבקש.
ראשית, כדי ללמוד על השכר המקובל, כדאי להיכנס לטבלאות השכר שפורסמו ולהבין מהו המצב השוק בתחום העבודה שלכם על פי נתונים כמו שנות וותק ניסיון מקצועי ובחלק מן המקרים - השכלה.
אם אתם רואים שאתם מרוויחים פחות, בעיקר אם באופן משמעותי, כנראה שיש לכם קייס ברור. נסו לא להפריז בסכום הבקשה - כנראה שאף מנהל לא יגדיל לכם את השכר ב20%; נסו לבקש העלאה לגיטימית, משהו בין 5% ל12%.
טיימינג זה עניין של זמן
גם הטיימינג של הבקשה צריך להיות מחושב היטב. ארגונים מסוימים מקיימים שיחות שכר באופן קבוע (למשל, כל שלושה חודשים), חוזים מסוימים כוללים תאריך לשיחת שכר, ובארגונים מסוימים תצטרכו פשוט ללכת ולבקש שיחה עם הבוס.
באלו האחרונים, נסו למצוא תקופה טובה שבה הארגון פורח. אחרי השקעה גדולה, אחרי דו"חות מוצלחים, אחרי סגירת עסקה משמעותית או אחרי פרגון גדול מהבוס - הרי ידוע שכשמחים יותר, כך גם נדיבים יותר.
במידה והמצב בעסק מדשדש ולא נראה שזה הולך להשתנות בקרוב, נסו לבקש העלאה נמוכה יותר שהארגון יוכל לעמוד בה. אל תדחקו את הבוס לפינה - בטווח הארוך, זה עשוי רק לפגוע בכם.
שיחת שכר, טיפים מנצחים
הגעתם לשיחה המיוחלת? עכשיו רק נותר לעבור אותה בשלום. הטיפים הבאים יסייעו לכם להעלות את הסיכויים להצלחה.
כל הטיפים למשא ומתן על שכר:
רחרחו מסביב - לפני שאתם רצים לבקש העלאה, נסו לבדוק מה קורה בשטח. כמה מקבלים אנשים בתפקיד זהה לשלכם? אולי ישתלם לכם גם לבקש הטבות נוספות? נסו לברר סכומים בהתאם לוותק ולהשכלה שלכם, כמה הארגון שלכם מפרגן במתן העלאות ומהו המצב העסקי שלו. כל אלו יעזרו לכם לקבל תמונת מצב ברורה לגבי המצב בעסק ובשוק, ולהבין מה הגיוני ולא הגיוני לבקש.
אל תנקבו בסכום מדויק - אל תשבו מול הבוס שלכם בקריאת, "אני מעוניין לקבל העלאה של X שקלים!" כי כנראה שלא תקבלו אותה. נסו לבקש במילים, לא במספרים, ותציינו את ההתקדמות שלכם בעבודה, את התרומה שלכם לעסק ואת התוצאות שלכם בתקופה האחרונה. נסו לשקף ככל האפשר את הביצועים שלכם, כך שהבוס יבין שהעלאה אכן מגיעה לכם.
תהיו חיוביים וענייניים - אל תבואו בדרישות, אל תציבו אולטימטומים ואל תשוויצו בהישגים המדהימים שלכם. מהצד השני, אל תתנצלו, אל תתחננו ואל תתחילו לספר סיפורים על מחיר המילקי ויוקר המחיה. דונו בשכר שלכם בצורה עניינית, שטחו את הטיעונים שלכם ותיצרו מצב בו השווי שלכם לחברה הוא ברור.
התמקדו בהטבות - לפעמים אפשר להסתכל מעבר לכסף הנקי, ולקחת בחשבון שניתן לבקש גם הטבות משמעותיות. לפעמים קל יותר לבקש הטבות, כמו קרן השתלמות, ביטוח פנסיוני, ימי חופש נוספים, אחזקת רכב, ארוחות וכו'. אמנם השכר הנקי לא יעלה, אבל בסופו של דבר הטבות כאלו יעזרו לכם לחסוך כסף, ויש סיכוי גבוה יותר שתקבלו אותן.
נצלו הזדמנויות - במידה ומתכוננות שיחות הערכה ומשוב בקרוב, נצלו את ההזדמנות כדי לבקש העלאה בשיחה כזו. זאת, כמובן, במידה והבוס אכן מרוצה מהביצועים שלכם ויחווה חוות דעת טובה על העבודה שלכם. כך הבקשה להעלאה תראה הגיונית ומובנת מאליה.
אל תעשו את זה על הדרך - אל תפנו אל הבוס באמצע ההאפי אוור, עם בירה ביד, ותשאלו אותו לגבי שכר, וגם לא על הדרך כשהוא שואל מה קורה. קבעו פגישה בלו"ז, וודאו שהוא עם ראש פנוי לדבר אתכם, ויפנה את כל תשומת ליבו אליכם ואל הבקשה שלכם.
בונוסים - תוכלו לבקש מהמנהל דווקא לתת לכם בונוסים על עמידה ביעדים. פעמים רבות הבוס דווקא ייענה לכם בשמחה, שכן זה אומר שתעמדו ביעדים ברורים ותתרמו באופן ברור להצלחת הארגון. כך שני הצדדים יוצאים מרווחים.