איזון בין העבודה לחיים הפרטיים
שוק העבודה עובר בעשורים האחרונים שינויים רבים, ביניהם שינויים טכנולוגיים ודפוסי העסקה, למשל אפשרות לעבוד מהבית. גם מבנה שעות העבודה הקשוח שהיה נהוג עד לא מזמן בגלל חוזי עבודה קיבוציים, עובר שינוי מהותי, וכיום ארגונים רבים, במיוחד בענף ההייטק, החלו ליישם גישות חדשות המצדדות במציאת איזון בין עבודה לחיים פרטיים.
אם בעבר הלא רחוק ארגונים השקיעו בחדרי כושר, בקייטרינג מושקע, במכונות קפה ובחללים מעוצבים עם נישות שונות, כיום הבינו כבר בארגונים המובילים כי סושי, שולחנות משחק וימי כיף זה נחמד לעובדים, אך אלה מעדיפים דווקא איזון בין חיי העבודה למשפחה.
שינויים במודל התעסוקה ושעות העבודה
מבנה יום העבודה הקונבנציונאלי שראשיתו בתחילת המאה ה-20 השתנה לנוכח שינויים בעולם העבודה המודרני. כיום, רבים מבלים שעות ארוכות מול המחשב, ולמרות שארגוני העבודה מעוניינים להפחית את כמות השעות שאנו עובדים בשבוע, הצרכים של ארגונים בינלאומיים הם אחרים והעובד נדרש להתאים עצמו לשינויים במודל התעסוקה, ולרוב הוא מבלה יותר שעות בעבודה.
גם המגמה של מעבר מחוזים קיבוציים לחוזים אישיים גרמה לשינוי במודל התעסוקה. התנאים בחוזים האישיים משקפים את האינטרסים של המעסיק ופחות את טובת העובד. עם זאת, חלו שינויים חשובים לדאגה לבריאות ולרווחת העובדים, וכיום ההתמקדות היא במציאת איזון בין קריירה ומשפחה, לצד הבנת ההשלכות של שעות עבודה ממושכות מול מחשב הגורמות לתופעות כמו השמנה, מחלות, צריכה מוגברת של קפה ואלכוהול וכדומה.
כמו כן, בשנים האחרונות גובר שיעור התעסוקה והשכר של נשים, אם בעבר היה מפרנס יחיד במשפחה, בעיקר הגבר, בעוד האישה דאגה למשק בית ולגידול הילדים, הרי כיום נשים רבות עובדות בדיוק כמו גברים, והנטל לניהול משק הבית הפך לשיתופי יותר. נתון זה אינו נעלם מעיני מנהלי משאבי אנוש בארגונים הגדולים, ואלה נדרשים לספק פתרונות המאפשרים איזון בין עבודה לחיים פרטיים.
דור ה-Y דורש איזון בין עבודה וקריירה לבין החיים הפרטיים
התרבות הארגונית עוברת שינוי חד בשנים האחרונות, בעיקר בגלל הדרישות של דור ה-Y אשר מעוניינים מצד אחד לפתח קריירה וליהנות מתפקיד מאתגר יחד עם הנאה בעבודה, ומצד שני הם מעוניינים לבלות יותר ולהפריד בין העבודה לחיים הפרטיים.
מחקרים רבים נערכו בעשור האחרון בנושא איזון בין קריירה ומשפחה. מומחים לנושא פיתחו מודלים שונים המאפשרים לארגונים להציע לעובדים סביבת עבודה גמישה ויצירתית יותר המאפשרת להם לבוא לידי ביטוי ולעבוד במרץ, כאשר עובד יכול לעבוד גם פחות שעות כל עוד הוא מספק את העבודה ועומד ביעדים. כך, העובדים יכולים לבלות יותר זמן במחיצת בני המשפחה או עם חברים, לממש פוטנציאל אישי מחוץ לעבודה ולא רק במשרד וכיוצא בזה.
בנוסף, בעקבות השינוי בקרב גברים המעוניינים לקחת חלק פעיל יותר בגידול הילדים, הארגונים מאפשרים להם לצאת מוקדם יותר כדי לאסוף את הילדים מהגן, ויש גם חוקים חדשים המחייבים את הארגונים לתת לגברים חופשה לאחר הלידה, אפשרות לטפל בילדים בזמן מחלה וכדומה.
חברות הייטק בישראל נחשבות למובילות בנושא זה, יש חברות גלובליות שהקימו גני ילדים צמוד למקום העבודה, ארגונים אחרים מאפשרים להורים להביא את הילד לעבודה או לעבוד מהבית מדי פעם, כאשר עובדים יכולים לעבוד מהבית גם בשעות לא שגרתיות כדי לשהות עם הילדים, כל עוד הם עומדים ביעדים ומשקיעים בעבודה.
כדי ליישם פתרונות מקצועיים לאיזון בין קריירה ומשפחה, כל ארגון יכול לבחור במודל המתאים לצרכיו ולמאפייניו. כל העובדים מרוצים ומשקיעים יותר בעבודה, המעסיק זוכה לפריון גבוה יותר ולעובדים נאמנים, והעובדים מוצאים את האיזון הנדרש עבורם לניהול חיי משפחה, קריירה, בילויים, חופשות ומימוש הפוטנציאל האישי בתחומים אחרים מחוץ לעבודה.