מהם האתגרים המוסריים והחברתיים הכרוכים בפיתוח AI?

טכנולוגיית הבינה המלאכותית מיושמת כיום בקצב מהיר ומשפיעה על כל תחומי החיים. במרוץ לפיתוח כלים המבוססים על בינה מלאכותית ואלגוריתמים משוכללים ומתקדמים של למידה עמוקה, משתתפים שחקנים רבים, ובהם גם חברות הייטק וחברות הזנק. הבינה המלאכותית משתלבת יותר ויותר בחיי האדם, היא משולבת במערכות מתקדמות במגוון תחומים כגון: רפואה, מחשבים, אבטחת מידע וסייבר, פיננסים, רכבים אוטונומיים, לימודים, מחקר, צרכנות, ניהול עסקים, שירות לקוחות ועוד.  

האתגרים בAI

לצד ההתקדמות המהירה של טכנולוגיית הבינה המלאכותית, החל חשש רב בקרב מומחים ואנשים שונים כי השימוש בכלי AI מתקדמים עלול להסב נזק משמעותי ליחידים, למשפחות, לעסקים ולחברות. לכן, לצד היתרונות של הבינה המלאכותית חייבים להתייחס לאתגרים המוסריים והחברתיים הכרוכים בפיתוח כלים ומערכות המבוססים על טכנולוגיות חדשניות כמו בינה מלאכותית ולמידה עמוקה.

בינה מלאכותית (AI) – רקע כללי

בינה מלאכותית, באנגלית Artificial Intelligence, ובראשי תיבות AI, היא טכנולוגיה המדמה את יכולות החשיבה של בני האדם בעזרת אמצעים טכנולוגיים. תחום הבינה המלאכותית אינו חדש והוא החל להתפתח באקדמיה כבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת. 
בשנים האחרונות טכנולוגיית ה-AI התפתחה בקצב מואץ ורבים החלו להשתמש בכלים השונים, למגוון צרכים ויישומים. כך לדוגמה, בינה מלאכותית יוצרת משמשת כיום לכתיבת טקסטים, יצירת קטעי מוזיקה, יצירת תמונות, אנימציות וסרטונים, יצירת קליפים ועוד.

אתגרים מוסריים וחברתיים בפיתוח כלי AI

בעידן שבו כלי הבינה המלאכותית חודרים ומשפיעים על כל תחומי החיים, יש להתייחס להיבטים מוסרים וחברתיים של כלי ה-AI. חשוב לזכור כי האלגוריתמים של כלי הבינה המלאכותית עוברים אימון באמצעות נתונים רבים, אך לא פעם הנתונים  מתגלים כבעייתיים ומוטים, כפי שקרה במערכת הבריאות האמריקאית כאשר כלי ה-AI זיהו חולים שחורים כבריאים יותר מחולים לבנים, לכן כאשר משתמשים בנתונים מוטים לאימון הכלי מתעורר החשש לאפליה ולתוצאות שאינן מדויקות. 
בנוסף לזאת, כלי הבינה המלאכותית המסוגלים לאסוף ולנטר כמויות אדירות של מידע ונתונים, ביניהם גם נתונים אישיים, עלולים לפעול בדרכים הפוגעות בפרטיות האדם. לכן, חשוב לשמור על שקיפות מלאה, הוגנות ואי אפליה של קבוצות שונות באוכלוסייה, והמפתחים חייבים לנקוט באחריות ולוודא כי הכלים שהם מפתחים ישמרו על פרטיות המשתמשים והנתונים האישיים. 

האתגרים המוסריים והחברתיים הקשורים לבינה מלאכותית הינם מגוונים וכוללים בין היתר שמירה על פרטיות המידע האישי, שימוש בכלי AI התואם ערכים אנושיים וחברתיים,  שמירה על אתיקה, אבטחת מידע ואיומי סייבר, שימוש לרעה בכלים המתקדמים, שימוש בפרטים אישיים לצורך אימון מודלים וכלים, קבלת החלטות ומסקנות מוטעית בגלל אלגוריתמים מוטים ועוד.

השלכות חברתיות וכלכליות

השימוש בבינה המלאכותית עשוי להשליך באופן מהותי על החברה והכלכלה, וכיום כלי ה-AI נפוצים במגזרים ובעיסוקים הנחשבים לרגישים, למשל תחומים כמו רפואה, פיננסים וכו'. לכן, בתהליכי הפיתוח ואימון המודלים המבוססים על בינה מלאכותית יש להתמודד נכון עם ההתקדמות המהירה של הטכנולוגיה ולוודא כי כלי ה-AI מכבדים ערכים אנושיים, חברתיים וכלכליים.

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה