כל מה שרצית לדעת על לחץ בעבודה
לחץ בעבודה – מהו?
לחץ (stress) הוא תגובה פיסית-רגשית שלילית המתרחשת כאשר דרישות מקום העבודה אינן תואמות את יכולותיו, משאביו או צרכיו של העובד. כמובן שיש משרות הייטק מלחיצות יותר ופחות, אבל מה שקובע בעיקר הוא היכולת של אדם להתמודד עם משרה מסוימת.
ביטויים ללחץ בעבודה
לחץ עשוי להשתקף במגוון של ביטויים אישיים. ביטויים אלה יכולים להתבטא ברמה הרגשית, מחשבתית, התנהגותית או פיזית.
-
ביטויים רגשיים – חרדה, דאגה, אי-שקט, עצבנות, רוגז, דכדוך ומבוכה
-
ביטויים מחשבתיים – ביקורת עצמית, קשיים בריכוז וקבלת החלטות, שכחה, הרגשת חוסר ארגון, שקיעה בהרהורים על העתיד, מחשבות חוזרות ומחשבות של פחד מכישלון
-
ביטויים התנהגותיים – גמגום או בעיות דיבור אחרות, בכי, התנהגות אימפולסיבית, צחוק עצבני, התפרצות כלפי קרובים, חריקות שיניים, כיווץ הלסת, עישון מוגבר, צריכת אלכוהול מופרזת, שימוש בסמים ובתרופות, נטייה מוגברת לביצוע תאונות
-
ביטויים פיזיים – התכווצות שרירים, ידיים קרות או מזיעות, כאבי ראש, כאבי צוואר וגב, הפרעת שינה, בעיות קיבה, הצטננויות וזיהומים, סחרחורת, נשימה מואצת, דפיקות לב מואצות, יובש בפה
האם התופעות האלה מוכרות לך באופן אישי?
דע כי במצבים נמשכים של לחץ, עובד עלול להיות חולה או לפתח בהדרגה תסמונות פיזיות שונות כמו יתר לחץ דם, אלרגיות, בעיות עיניים, אימפוטנציה, הפרעה בעיכול, נדודי שינה גירודים, הפסקת ווסת, פסוריאזיס, רעידות והקאות.
אז למה אנחנו נלחצים?
במחקר שנערך במכון נורת'ווסטרן, ארה"ב, נמצא כי 25% מהעובדים תופסים את עבודתם כגורם מספר אחד להרגשת לחץ.
הנה כמה טריגרים שנמצאו כמניעים אפשריים ללחץ:
- המשכורת שלי נמוכה מדי
- הפחד מ... חיפוש עבודה חדשה, לא עוד לוח דרושים בעלי מקצוע
- מקום העבודה שלי אינו מתגמל עובדים טובים
- מקום העבודה שלי אינו מטפל נכון בעובדים גרועים
- תופעת הפוליטיקה למטרות קידום עצמי נפוצה במקום העבודה שלי
- מקום העבודה שלי אינו קשוב לרעיונות שאני מעלה
- אינני מרוצה מההטבות שאני מקבל במקום העבודה שלי
- אינני מקבל הזדמנות לבצע עבודה אותה אני מסוגל לבצע היטב
- מקום העבודה שלי אינו מאפשר לי לשלב בין צורכי העבודה וחיי המשפחה
- אני מתוסכל כיוון שאינני מצליח לעמוד בצורכי הלקוחות שלי
- מקום העבודה שלי אינו מתאים את עצמו לסביבה בה הוא מתקיים
- הבוס שלי - אינו יצירתי/אינו בעל חזון/חסר ביטחון/אינו ישר/אינו מתאים לתפקידו
התמודדות עם לחץ
חשוב לכתוב כי הזנחה או התכחשות למניעי הלחץ אינה מומלצת כלל ועיקר. במקום זאת, איתור מניעי הלחץ, ורכישת כלים להתמודדות יעילה תשפר באופן משמעותי את הרווחה האישית ואת רמת התפקוד בעבודה ובתחומים אחרים.
הנה ארבע דרכים להתמודדות עם לחץ
1. שחרור פיזי על מנת להחזיר למערכת הגופנית את האיזון הרצוי לה. ההרפיה מתרחשת בהדרגה על ידי שינוי בקצב הנשימה וריכוז תשומת הלב באברי גוף שונים לחלופין.
תרגיל לדוגמה: שבו בצורה נוחה ועצמו את העיניים. נשמו מספר נשימות עמוקות. כעת, דמיינו איך אתם מרגיעים את האיברים הפנימיים והחיצוניים, בטן, גב, חזה וכן הלאה. משוחררים יותר ויותר, רגועים עוד ועוד.
כשכל איברי הגוף כבר רפויים, שפשפו היטב את כפות הידיים, זו אל זו, עד שהן יתחממו. הניחו את כריות כף היד על העיניים העצומות, כאשר אצבעות הידיים פונות כלפי המצח. החמימות שלהן תעבור לעיניים ותיטיב עם מצב הרוח.
2. התמודדות באמצעות המחשבה. שימוש בתהליכי חשיבה וברציונליזציה, בהבנת המצב במונחים של היגיון. האסטרטגיות שבהם יעשו שימוש יאופיינו באיסוף מידע, בפתרון בעיות, בבניית תכנית, בלמידה מניסיון, בחיפוש אחר חלופות, בהכנת רשימה של סדרי עדיפויות.
למשל, בשלב של איסוף המידע, הכן רשימה המתייחסת למה שאתה יודע בוודאות על...על מה אתה יודע מעט או מניח שאתה יודע...על מה אתה לא יודע... ניתן לעדכן את הרשימה לאורך השבוע, ולנסות להעביר פרטים מרשימת הלא-ידוע לרשימת הידוע (אילון, 2000).
בשלב של ניווט עצמי הערך את המצב ארגן בצורה לוגית את האירוע, צור מיקוד שליטה פנימי: מה קרה? כיצד התרחשו הדברים? (סדר כרונולוגי, סיבתיות) האם האירוע נמצא כעת בשליטה? מהם הכישורים והיכולות שיש לי כדי להתמודד עם האירוע? כיצד אחרים מתמודדים עם האירוע? מהן החלופות להתמודדות עם הבעיה שנוצרה לי?
עריכת סדרי עדיפויות: מה כדאי לעשות קודם, מה אחר כך, מה אפשר לדחות? תכנון: לו הייתה לי תכנית מגירה להתמודד עם המצב שקרה, מה היה כתוב בה?
דוגמא
נאמר, ששמעת כי יש קיצוצים משמעותיים בכ"א. במקרה כזה חקור בשטח ונתח: האם זה באמת נכון? האם משרות כמו שלך יקוצצו? האם חיפוש עבודה הוא הכרחי כבר עכשיו? ואולי נפתח חלון הזדמנויות? כי בכירים משגשגים בשוק העבודה, כי תוכל לקדם את תנאי העבודה שלך במקום עבודה אחר או כי לוח דרושים שראית השבוע מציע משרה מפתה..
3. ניהול יעיל של הזמן והימנעות מדחייה, פעילות פנאי המחדשת את האנרגיות (כמו פעילות ספורטיבית, טיול או קריאה). מאמרים מצוינים בנושא תמצאו במגזין ג'וב אינפו. חשוב לציין כי רק התמדה ביישום הרגלים אלו תתרום לשינוי יציב בתחושת הרווחה ובדרכי החשיבה.
4. יעוץ אישי קצר ותכליתי. בייעוץ אישי – פסיכולוגי או תעסוקתי – יזוהו מקורות הלחץ, הדפוסים בהם הפרט משתמש בעת משבר ויוצעו דרכים להתמודדות.
בהצלחה.
לכתבות אחרות: