התחסנות כתנאי לעבודה - מה אומר החוק?
מדובר בסוגיה משפטית מורכבת שטרם נפתרה, המערבת בתוכה מגוון שיקולים שאינם מתיישבים זה עם זה – מצד אחד, הרצון לשוב לשגרה הרגילה ולהגן על בריאות הציבור ומצד שני, שמירה על זכויות אדם בסיסיות וחשובות כגון חופש הפרט וחופש העיסוק המגיעות לכל עובד ועובדת בישראל. לכן, אם אתם חלק ממעגל העבודה ואינכם מעוניינים לקבל חיסון (בשלב זה או בכלל), כדאי שתדעו את הזכויות שלכם ותוכלו לעמוד עליהן במקום העבודה.
השאלה החוקתית
סוגיית החיסונים לקורונה גורמת למעסיקים בישראל ובכל העולם להתחבט עם דילמות לא פשוטות שנוגעות לסתירה שקיימת בין זכות הפרטיות, חופש הפרט והזכות להתפרנס בכבוד של העובדים, לבין הרצון של המעסיקים להתנהל בסביבת עבודה בטיחותית וטובה מבחינה בריאותית, למען העובדים, הלקוחות ולעתים גם לטובתם האישית והמשפחתית. כמו כן, כפייה של חיסונים מהווה אפליה בין העובדים במקום העבודה ועשויה לגרור תביעות משפטיות נגד המעסיקים.
מהו המצב העדכני?
אם בוחנים את המצב החוקי במדינת ישראל כפי שהוא היום, מעסיק אינו יכול לכפות על עובדיו להתחסן כדי שיוכלו להגיע למקום עבודה. כלומר, אין כרגע שום חוק שמאפשר למעסיקים לחייב את העובדים שלהם להתחסן נגד קורונה, למרות שיש הצעת חוק בעניין החיסונים שכבר הוגשה לכנסת.
יחד עם זאת, יש למעסיק אפשרות לפנות לעובדים בצורה עדינה ולבקש שיתחסנו או לעודד אותם לעשות זאת. אך גם כאן חשוב לציין, עידוד של עובדים להתחסן צריך להיות בצורה מאוד זהירה, כדי שלא להפלות בין עובדים שהתחסנו לכאלה שלא רוצים להתחסן. מעסיקים שיפלו בין עובדיהם עלולים לחשוף את עצמם לתביעה בגין אפליה בעבודה.
אפשרות נוספת שעומדת לרשות מקומות עבודה שעבדו לפני החיסון במתכונת של קפסולות, היא להמשיך את צורת העבודה בקפסולות או של עבודה מהבית לעובדים שלא מעוניינים להתחסן ובכך למעשה לתת לעובדים שכן התחסנו להמשיך ולעבוד בחופשיות ללא קפסולות. שתדעו, מצב זה חל בכל המשק, גם על עובדים קיימים וגם על מועמדים פוטנציאליים שמחפשים משרות דרושים הייטק, הוראה, מסעדנות או תחומי עיסוק נוספים.
שימו לב, גם במידה שחוק כלשהו שכופה חיסונים על עובדים אכן יעבור בכנסת, ספק אם הוא יעמוד במבחני המידתיות הנוקשים של בית המשפט הגבוה לצדק (בג"ץ). שכן, יש פה פגיעה חמורה בזכותם של העובדים להמשיך ולהתפרנס למחייתם ובאוטונומיה שיש להם על גופם וגם אפליה בין זכויות העובדים. כמו כן, המעסיקים אינם רשאים לבקש מהעובדים לעשות בדיקת קורונה מדי יום לפני שהם מגיעים לעבודה כי זו מטלה ומעמסה לא מידתיות ולכן ספק אם הצעה כזו אכן תאושר בבג"ץ.