חתימה על הסכם עבודה בשכר גלובלי
אחד מהסכמי העבודה השכיחים ביותר במשק הישראלי הא הסכם עבודה שכר גלובלי. בחברות ובארגונים רבים במשק נהוג להחתים את העובדים על חוזה עבודה גלובלי, גם בענפי ההייטק, בתחום הפיננסים ועוד.
בחוזה העבודה הגלובלי נקבעים בין העובד למעסיק תנאי השכר החודשי, התנאים מחייבים עבור חודשים בהם השכיר עובד פחות ממשרה מלאה וגם בחודשים בהם הוא עובד שעות נוספות.
היקף שעות העבודה בחוזה שכר גלובלי
בסוף שנות ה-90 נקבע תיקון 24 לחוק הגנת השכר, עד לשינוי הוגדרה משכורת גלובלית לפי 186 שעות עבודה בחודש, והיה נהוג להחתים עובדים על חוזה עבודה שכר גלובלי בעיקר במשרות בהן לא נדרש העובד להחתים שעון נוכחות, וכן במקומות עבודה בהן החתמת כרטיס בשעון נוכחות לא התאפשרה.
ברוב המקרים השכר הגלובלי היה גבוה יותר בהשוואה לשכר לפי שעה, אך בפועל העובדים עבדו יותר שעות מהיקף של משרה מלאה, וכך למעשה שכירים רבים, ובמיוחד בהייטק, קופחו. תיקון 24 בחוק בא לתקן את העוול שנגרם לעובדים, וכיום המעסיקים חייבים לשלם לעובדים בגין שעות נוספות, גם במסגרת הסכם עבודה שכר גלובלי.
יתרונות וחסרונות בחתימה על הסכם עבודה בשכר גלובלי
חוזה עבודה נועד להסדיר ולקבוע את ההסכמות בין העובד למעסיק, ובעיקר להסדיר את נושא יחסי העבודה ביניהם. בחוזה ישנם סעיפים המשפיעים על שכרו של העובד ותנאי העבודה.
עם השנים המחוקק החליט על שורת תיקונים בדיני העבודה והשכר השונים כדי להגן על העובדים.
לחתימה על חוזה עבודה שכר גלובלי ישנם יתרונות וחסרונות.
היתרונות העיקריים הם:
- זכויות סוציאליות מלאות המחושבות לפי היקף משרה מלאה
- יש חודשים בהם מקבלים שכר מלא גם אם עובדים פחות ממשרה מלאה
- תשלום מלא גם בחגים
- פיצויי פיטורים מחושבים לפי השכר האחרון
החסרונות המרכזיים הם
- חשש לניצול העובד והעסקה בשעות רבות וארוכות
- אופן החישוב של תגמול עבור שעות נוספות
סעיפים חשובים בחוזה עבודה גלובלי
לפני שחותמים על הסכם עבודה שכר גלובלי חשוב לקרוא את כל הסעיפים ולעיין היטב בחוזה, מומלץ לפנות לעורך דין דיני עבודה כדי לבדוק את החוזה. בין השאר, חשוב לשים לב לסעיפים הבאים בחוזה:
- תאריך תחילת עבודה
- תיאור התפקיד
- שכר עבודה - ביצוע מחקר של טבלאות שכר רלוונטיות למשרה
- אופן תגמול על שעות נוספות
- תנאי סוציאליים
- פיצויי פיטורים
- תנאים לביטול הסכם עבודה
חוזה עבודה שעות נוספות גלובליות
הסכם עבודה גלובלי חייב לכלול סעיף המפרט מהו התגמול עבור שעות נוספות. לאחר התיקון בחוק הגנת השכר נקבע כי אין לכלול את השעות הנוספות בחישוב של השכר הגלובלי, למעט מקרים מסוימים וסוגי עובדים המפורטים בסעיף 30 א' לחוק שעות עבודה ומנוחה.
כיום, עובד רשאי לקבל גמול עבור שעות נוספות או גמול עבור עבודה בשבתון ובימי חג. כמו כן, עובד שעבד יותר ממספר שעות העבדה הנוספות שנקבעו בהסכם עבודה שכר גלובלי, רשאי לגמול בגין עבודתו, מעבר לשכר הגלובלי המגיע לו.
לכן, חשוב לפרט בהסכם את מספר שעות העבודה הנוספות שיידרשו מהעובד. ראוי לציין כי בחוק שעות עבודה ומנוחה נקבע שלא ניתן להעסיק עובדים בשעות נוספות מעבר לתקרה של 15 שעות בשבוע או 60 בחודש (לשבוע עבודה מקוצר בן 5 ימים).