המדריך להייטקיסט המתחיל
מזל טוב! התקבלתם לעבודה הראשונה שלכם בחברת הייטק, או שאתם בשלבים מתקדמים של מיון לחברה כזו. עבדתם הרבה כדי להגיע לרגע הזה:
למדתם שנים באוניברסיטה או שעשיתם מספר קורסים בתחום, עבדתם בעבודות מזדמנות כדי לממן את הלימודים, הצעתם את שירותיכם בחינם לגורמים שונים כדי לצבור ניסיון, ושלחתם קורות חיים לכל המשרות שהופיעו תחת הייטק דרושים.
כעת, סוף סוף, הגיע השלב בו אתם מתחילים עבודת הייטק "של גדולים", ובשאיפה, תוך כמה שנים מתקדמים לתפקיד בכיר, מתחילים להרוויח סכומים גדולים, מקימים חברה משלכם ומי יודע? אולי אפילו עושים אקזיט.
אבל ההתחלה, כמו בכל דבר, עשויה להיות קשה. אז איך צולחים את השלבים הראשונים והמעצבנים, בהם אתם עדיין צריכים לעשות רושם טוב, להתעסק בעבודה "שחורה", להתבלט מול הבכירים ולהוכיח את עצמכם?
ליקטנו כמה טיפים שיעזרו לכם להתחיל ברגל ימין ולהכין את הקרקע ליום בו תכבשו את המשרד בסערה.
הגיעו בזמן
הסוגיה של שעת הגעה יכולה להיראות טריוויאלית, ויתכן שבהמשך, כאשר עבר תצברו ותק, היא אכן תהיה טריוויאלית ולאף אחד כבר לא יהיה אכפת מתי אתם מגיעים ומתי אתם הולכים.
אבל בהתחלה יש חשיבות רבה לשעה בה אתם מגיעים ומומלץ מאד להגיע בשעה בה כולם נוהגים להגיע ואפילו קצת יותר מוקדם.
לאחר לעבודה בימים הראשונים שלכם עושה רושם רע מאד ועלול לשדר זלזול או רחפנות.
איך תדעו בדיוק מתי להגיע? שאלו לגבי שעת ההגעה המומלצת כאשר מודיעים לכם שהתקבלתם לעבודה, ואם שכחתם, דאגו לשלוח מייל למנהל הישיר יום-יומיים לפני תחילת העבודה ולשאול.
ודאו מהי הגדרת התפקיד שלכם
אתם נמצאים במשרד כבר שבוע ועדיין לא ברור לכם מהי הגדרת התפקיד שלכם? אם המנהל הישיר שלכם לא זימן אתכם לשיחת הגדרת תפקיד ותיאום ציפיות כאשר התחלתם לעבוד, תזמו שיחה כזאת מולו בעצמכם, ביום-יומיים הראשונים של העבודה.
שבו אתו ועברו סעיף סעיף על מה שמצופה מכם, שאלו לגבי משימות ותחומי אחריות שאינכם מבינים ובדקו אם מצופה מכם לעמוד בדדליינים מסוימים (למשל, שליחת דו"ח כל סוף חודש).
במהלך הפגישה, רשמו הכל על דף או בקשו מהמנהל לשלוח לכם מייל מסודר בתום הפגישה.
היו חברותיים
גם אם אתם טיפוסים מופנמים, התגברו על המבוכה, חייכו, הגידו "בוקר טוב" כשאתם מגיעים ו"ערב נעים" כשאתם הולכים, ונסו להכיר את האנשים שעובדים אתכם. היו תקשורתיים והציעו עזרה בתחומים שאתם חזקים בהם.
אחרי הכל, לכו תדעו כמה זמן תישארו בחברה: אם זה יהיה לתקופה ארוכה, כדאי לרכוש חברים במקום גם כדי שיהיה לכם נעים לעבוד בו מסיבות אסטרטגיות; ואם זה לתקופה קצרה, אתם רוצים שיזכרו אתכם לחיוב.
למדו כל הזמן ואל תפסיקו לשאול שאלות
אף אחד לא מצפה מכם שתגיעו וישר תדעו הכל. אז למרות שזה עשוי להיות מפדח לשאול שאלות ולבקש הסברים על דברים שנראים לכם פעוטים, עשו זאת!
כך לא ייווצרו פערים בידע שלכם שעלולים להתקיל אתכם בהמשך, ובנוסף, זאת דרך מצוינת להראות שאתם מתעניינים בעבודה ורוצים לבצע אותה על הצד הטוב ביותר..
בנוסף, בקשו מהמנהל הישיר שלכם או מעמיתיכם לעבודה המלצות על חומר קריאה או אתרי אינטרנט באמצעותם תוכלו ללמוד עוד על שיטות העבודה והתוכנות שאתם משתמשים בהם; וכשיש להם זמן פנוי, בקשו מהם לשבת אתכם על דברים שאתם לא מבינים. אתם רק תזכו להערכה על כך.
נהלו את הזמן שלכם נכון
אין דבר מבאס יותר מלהגיע לסוף החודש או לדדליין שנקבע לכם מראש ולראות שאתם לא הולכים להספיק את המשימות אליהן התחייבתם. יתכן שבהתחלה עוד "יחליקו" לכם את זה, אבל תקלות מהסוג הזה נוטות להישנות גם בהמשך.
ולכן, אם קיבלתם רשימת משימות ואתם יודעים שיש לכם תקופה קצובה להספיק אותן, ארגנו לכם לו"ז מסודר כבר מההתחלה, ודאגו להשאיר בו חללים ריקים לבלת"מים.
נסו לסדר אותו כך שלא תגיעו עם המשימות ממש לרגע האחרון, אלא תסיימו את הכל קצת לפני המועד המוסכם. ובכל מקרה, אם אתם עדיין רואים שלא תספיקו משימה מסוימת, הודיעו על כך למנהל הישיר שלכם לפחות שבוע מראש,
כדי שגם הוא יידע להתארגן בהתאם ואולי לצוות אליכם אדם נוסף שיעזור לכם, או להעביר את המשימה לאדם אחר.
ניהול זמן נכון הוא אחד הכלים החשובים ביותר בכל עבודה. אם אינכם יודעים להעריך כמה זמן ייקח לכם לבצע כל דבר, התייעצו עם חבריכם לעבודה.
אנו מקווים שטיפים אלה יעזרו לכם להתאקלם במהירות ובקלות יחסית בעבודה החדשה. זכו שכל התחלה היא מאתגרת, ובהייטק במיוחד; אבל כניסה חלקה לתפקיד תשתלם לכם מאד בהמשך, ולכן עשו כל שביכולתכם כדי לעשות רושם טוב ולהיתפס כרציניים. בהצלחה!