סטארט אפ ניישן: לקראת 2023
מדינת ישראל ידועה בכינויה סטארט אפ ניישן, אך בשנים האחרונות, ובמיוחד בשנתיים האחרונות, ענף ההייטק חווה האטה ומשבר מתמשך. בשנים האחרונות מספר הסטארט-אפים שנפתחו נמוך באופן משמעותי ממספר החברות שנפתחו בתקופה המקבילה שלפני המשבר, ועל פי הנתונים שפורסמו בדוח שהופק על ידי מכון המחקר והמדיניות SNPI עולה כי בשנת 2021 נפתחו בישראל רק 417 חברות הזנק חדשות.
למעשה, הדוח המפורט והעדכני צריך לעורר דאגה אצל מקבלי ההחלטיות מאחר והנתונים מגלים כי החל משנת 2017 יש מגמה של ירידה משמעותית בפתיחת סטארט-אפים חדשים, וכיום גם גיוסי ההון של חברות ההזנק צנחו בעשרות אחוזים לעומת הרבעון המקביל בשנה הקודמת. כולם כבר הבינו כי המשקיעים בוחרים לשבת על הגדר והם אינם ממהרים להשקיע בחברות חדשות ובמיוחד הם לא ממהרים להשקיע בחברות הייטק הנמצאות בשלבים מתקדמים. הקושי בגיוסי ההון עבור חברות הייטק גרם בין היתר לגלי פיטורים בחברות רבות, והמגמה עדיין ממשיכה בענף, אך עדיין לקראת 2023 הצפי הוא כי השנה החדשה תהיה טובה לסטארט-אפ ניישן וליזמים.
משבר עולמי בהייטק
ההייטק הישראלי מושפע מתהליכים גלובליים, לכן ניתן להבחין במגמת האטה בהייטק בכל העולם, לא רק בישראל, אלא גם בלונדון, בעמק הסיליקון ועוד. בשנים האחרונות העלות להקמת חברות הייטק וחברות הזנק חדשות עלתה באופן משמעותי מסיבות שונות, ביניהן התחרות על הטאלנטים והקושי לגייס עובדים מיומנים למחקר ופיתוח תוכנה.
כמו כן, מאחר וישראל הפכה לסטארט-אפ ניישן, תאגידים וחברות טכנולוגיה מובילות הקימו מרכזי פיתוח ומחקר בגלל ההון האנושי הקיים בישראל, וכך למעשה נוצרה תחרות על אותם משאבים, ויש חוקרים הטוענים כי העלייה המשמעותית בשכר החודשי של עובדי חברות הייטק ציננה את התלהבות היזמים להקים מיזמים טכנולוגיים חדשים.
בד בבד, שנת 2023 כבר בפתח ולפי המומחים היא צפויה להיות טובה עבור היזמים, מאחר והמשקיעים מעדיפים כיום להשקיע בחברות סטארט-אם חדשות וצעירות הנמצאות בשלבי הגיוס המוקדמים.
שנה קשה עברה על ההייטק
ללא ספק שנת 2022 הייתה שנה קשה עבור חברות הייטק וחברות הזנק, למרות שהיא התחילה בקול תרועה. האווירה הכללית בסטארט-אפ ניישן הייתה קשה בגלל גלי הפיטורים בחברות ההייטק השונות והקושי לגייס הון מהמשקיעים. יש לציין כי השנה הקשה בהייטק מאפיינת את הענף בכל העולם, לא רק בישראל, אך למרות האווירה הפחות חיובית השנה החדשה מבטיחה סימני התאוששות וגם המשקיעים מציינים כי בכוונתם להשקיע בחברות חדשות וצעירות הנמצאות בשלבי גיוס מוקדמים.
המשקיעים מחפשים חברות המוכיחות צמיחה בריאה ומסלול המבטיח רווחיות, זהו שינוי משמעותי לאחר חגיגת גיוסי ההון שאפיינה את חברות ההייטק בשנים האחרונות. לכן, כדאי ליזמים להשקיע במודל עסקי המתאים לרוח התקופה, וחשוב לזכור כי כל משבר הוא גם הזדמנות טובה להצלחה. גם בקרנות ההון סיכון החלו להשקיע בסטארט-אפים חדשים עם מודל עסקי מפורט ומסלול מבטיח לרווחיות.
למשרות דרושים הייטק, לחצו כאן >>