הפיטורים בהייטק: מה אפשר לעשות

שנת 2023 מעידה על המשך גלי הפיטורים בהייטק הישראלי, בדיוק כפי שקורה בכל העולם. מגמת הפיטורים בהייטק צפויה להימשך גם בשנה הקרובה, וחלק מהחברות מנצלות את המצב כדי לקצץ את מצבת כוח האדם. למעשה, החברות מנמקות את פיטורי העובדים בסיבות כמו עליית הריבית, האינפלציה הגואה, פגיעה בכוח הקנייה של הצרכנים, מיתון כלכלי, המלחמה באוקראינה ועוד. בפועל, הפיטורים בהייטק נובעים בעיקר מסיבות כמו קושי בגיוס הון ממשקיעים ומקרנות הון סיכון ודרישה של קרנות ההשקעה לעבור לרווח תפעולי.

מגמת הפיטורין בהייטק

מגמת הפיטורים בהייטק הישראלי

ראוי לציין כי מגמת הפיטורים הגלובלית בחברות ההייטק משפיעה גם על הענף בישראל, יחד עם זאת ההייטק הישראלי נשלט ע"י חברות הזנק, לכן הפיטורים בארץ הם בעיקר בגלל קושי בגיוס כספים ובגלל הלחץ המופעל מהקרנות המשקיעות בסטארטאפים. 

רוב המפוטרים בהייטק הישראלי הם עובדים זוטרים וללא ניסיון, וחברות רבות פיטרו עובדים שאינם עוסקים בפיתוח כמו מעצבים, אנשי משאבי אנוש, אנשי שיווק ומכירות וכדומה. למרות הפיטורים המשמעותיים שחלו בחודשים האחרונים, שיעור האבטלה בישראל כמעט ולא השתנה. יש עדיין חברות הייטק המגייסות עובדים, ולמעשה עיקר התחרות היא על טאלנטים ואנשי פיתוח בעלי ניסיון רב. 

מה אפשר לעשות?

מאז החלו גלי הפיטורים בהייטק הישראלי, אלפי עובדים פוטרו ממקום עבודתם, ורבים מהם מחזיקים באופציות המאפשרות להם לרכוש מניות בחברה שבה הם עבדו. במקרה של פיטורים, העובד יכול לממש את האופציות שניתנו לו, אך לרשותו 90 ימים בלבד למימוש האופציות. בגלל הפיטורים הגדולים בהייטק, לא מעט מהמפוטרים חוששים מהעתיד לבוא ובמצב של שוק העבודה כיום, ייתכן ורבים יתקשו למצוא עבודה בחברה חדשה. כמו כן, במצבים מסוימים המחיר למימוש האופציות עשוי להיות גבוה משווי המניה, לכן לא תמיד כדאי לעובדים לממש את האופציות ובנוסף יש להתייחס נכון להיבטי המיסוי.

העובדים שפוטרו ומחזיקים באופציות בחברה נמצאים במלכוד מאחר ואם הם מחליטים לממש את האופציות עליהם להשקיע כסף כדי להפוך לבעלי מניות בחברה. העובד המפוטר נדרש לקבל החלטה כלכלית לא פשוטה, אם הוא מממש את האופציות הוא למעשה משוכנע כי החברה תצליח ותעשה אקזיט מרשים, אך הסטטיסטיקה מוכיחה כי רוב הסטארטאפים אינם מצליחים ובמצב של השווקים וחוסר הוודאות של היום, זו החלטה לא פשוטה.

מי מרוויח מהמצב?

המצב הנוכחי פוגע בחברות הזנק ובלא מעט חברות הייטק, אך יש גם מי שמרוויח מגלי הפיטורים בענף. למעשה, החברות הגדולות, הוותיקות והיציבות בתעשייה, ובהן גם חברות טכנולוגית ותיקות ויציבות, נהנות מגב פיננסי איתן והן יכולות להתמודד עם משברים ומצבי מיתון כלכלי יחסית בקלות וללא פגיעה משמעותית. הפיטורים בהייטק מאפשרים לחברות היציבות לגייס עובדים איכותיים ומנוסים במחיר זול יותר, ובנוסף התחרות בענף פוחתת עבורן. חברות בתעשיית עתירת הידע והתעשייה הביטחונית שבעבר התקשו לגייס מפתחים ומהנדסים, זוכות למועמדים רבים על כל תפקיד, וגם הן מרוויחות מהמצב הקיים.

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה