סיכום שנת 2024 בהייטק הישראלי: שנת המעבר

מלחמת חרבות ברזל משפיעה על כל תחומי החיים בישראל, ובעקבותיה הכלכלה המקומית נאלצת להתמודד עם גירעון גבוה הנובע מעלויות המימון של המלחמה, אי ודאות כללית במשק, סיכון רב עבור המשקיעים ועוד. על פי דוח עדכני של רשות החדשנות עולה כי ההייטק הישראלי מהווה את מנוע הצמיחה העיקרי של הכלכלה המקומית, וכיום ההייטק אחראי על למעלה ממחצית היצוא מהמדינה, כחמישית מהתוצר ובנוסף הוא מהווה גורם מרכזי ליציבות המשק.

סיכום 2024 בהייטק הישראלי

בתוך כך, ענף ההייטק בישראל נמצא כיום בפרשת דרכים וזאת לאחר שחברות הייטק רבות חוו ירידה משמעותית בהיקפי גיוסי ההון וההשקעות, בעיקר בגלל המגמה הגלובלית שהחלה כבר בשנת 2023, אך המלחמה בהחלט תורמת לקושי לגייס משקיעים מחו"ל לתעשיית ההייטק בארץ.

שנת המעבר

ההייטק הישראלי החל את שנת 2024 לאחר שהענף חווה ירידה משמעותית בגיוסי הון ממשקיעים זרים, אך כאשר מנתחים את ביצועי ההייטק מגלים כי הכלכלה הישראלית תלויה בהצלחת ובחוזקו של הענף. בהשוואה לביצועי תעשיית ההייטק ב-2023, שנת 2024 מעידה על חוסנו של הענף וחל זינוק של כ-50% בגיוסי ההון לחברות הייטק שונות.

לכן, רגע לפני ששנת 2024 מסתיימת, ניתן להבין כי זו שנת מעבר עבור ההייטק הישראלי, וכאשר בוחנים את ביצועי הענף מגלים כי למרות גלי הפיטורים שאפיינו את ההייטק בשנת 2023 ובתחילת 2024, בפועל כמות המועסקים בהייטק גדלה, וחברות רבות המשיכו לגייס במרץ עובדים חדשים, בעיקר לתפקידי מחקר ופיתוח תוכנה.
ראוי לציין כי תעשיית ההייטק בישראל תלויה בגורמים ושחקנים זרים כמו חברות הייטק בינלאומיות, קרנות הון מימון, משקיעים מחו"ל, מוסדות מחקר ואקדמיה וכד'. המלחמה פגעה בפעילות חברות הייטק ישראליות מאחר שהמוניטין של ישראל פחת בכל העולם, יש אי ודאות כללית במשק, הסיכון עבור המשקיעים עלה, בין היתר בעקבות הורדת דירוג האשראי של ישראל, וחשוב לזכור כי מילואימניקים רבים עובדים בהייטק, והם מגויסים לתקופות ארוכות לכן התפוקה בהייטק ירדה.

חשש מהעתיד לבוא

כאמור, לקראת סוף שנת 2024 ניתן להתחיל לסכם את הפעילות בהייטק הישראלי, ולמרות שרבים הופתעו ממספר גיוסי ההון והאקזיטים בשנה האחרונה, רבים ממנהלי חברות ההייטק בישראל חוששים מהעתיד, לכן יש חברות שהחליטו להעביר חלק מפעילותן למדינות זרות. החלטה זו אמורה להעיר את קברניטי המשק והכלכלה בישראל, מאחר שמרכז הכובד של ההייטק יוצא החוצה מהמדינה, וגם יזמים רבים נמנעים מהקמת סטארטאפים בישראל והם נרשמים בעיקר בארצות הברית.

תחזית אופטימית לשנה הקרובה

למרות האתגרים הרבים של ענף ההייטק בישראל, המומחים טוענים כי 2025 צפויה להיטיב עם הענף החשוב והמרכזי בכלכלה המקומית. למרות המלחמה ההייטק בארץ הפגין חוסן רב, וחברות הייטק רבות ביצעו התאמות למציאות החדשה שנכפתה עליהן. 

יחד עם זאת, כדי לצלוח את שנת המעבר הנוכחית וכדי לסייע להייטק הישראלי לצמוח ולהתחזק, הממשלה חייבת להוריד את אי הוודאות במשק ולאותת באופן חיובי למשקיעים, בעיקר למשקיעים הזרים, וכך ההייטק יוכל להבטיח את המשך שגשוגו בשנים הבאות.

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה