ישראל במבט חוץ: מה מושך משקיעים זרים להייטק הישראלי?
ענף ההייטק בישראל חווה טלטלה של ממש מאז תחילת המהפכה המשפטית ופריצתה של מלחמת חרבות ברזל, ועל פי נתוני הרשות לחדשנות עולה כי בשנת 2024 המשקיעים הזרים נמנעו מהשקעות חדשות בהייטק הישראלי. בשנת 2024 חלה ירידה משמעותית במספר המשקיעים הזרים ובפעילותן של קרנות הון סיכון בבעלות זרה, אך לאחרונה יש מגמת התאוששות, לכן כדאי לנתח ולהבין מה מושך את המשקיעים הזרים לבצע השקעות גדולות במגוון חברות הייטק ישראליות, ובמיוחד בחברות הסייבר המקומיות.
שפל של 3 שנים
כאשר מנתחים את הדוח העדכני של רשות החדשנות ניתן להבחין כי גיוס הכספים ממשקיעים זרים הגיע לשפל של 3 שנים, ויש לא מעט משקיעים וקרנות הון סיכון שלא ביצעו השקעה בהייטק הישראלי במהלך שנת 2024.
ראוי לציין כי היקף ההשקעות בחברות הייטק ובעיקר בסטארטאפים מישראל הגיע לשיא בשנת 2022, אך החל משנת 2023 יש מגמת ירידה בהיקף ההשקעות. למעשה, ההשקעות בשנתיים האחרונות התמקדו בעיקר בחברות הייטק העוסקות בתחום הסייבר, בדרך כלל בחברות מבוססות. במקביל לירידה המשמעותית בהיקף ההשקעות ובמספר המשקיעים הזרים הפועלים בישראל, ניתן להבחין גם בירידה דרסטית במספר ההנפקות ובכמות האקזיטים.
בתוך כך, חשוב לזכור כי הירידה במספר המשקיעים הזרים ובהשקעות של קרנות הון סיכון זרות בהייטק הישראלי מעידה על מגמה גלובלית, מאחר שיש ירידה עולמית בהיקף ההשקעות בחברות הייטק, במיוחד השקעות בחברות הזנק קטנות יחסית. בישראל יש הרבה מאוד סטארטאפים קטנים בהשוואה לתעשיות הייטק במדינות אחרות בעולם, לכן המשקיעים הזרים הקטינו את פעילותם בתעשיית ההייטק המקומית.
מה מושך את המשקיעים הזרים?
בשנת 2024 החלו סימני התאוששות בהייטק הישראלי והמשקיעים הזרים חזרו לפעול במדינה. עד לאחרונה, רבים מהמשקיעים הזרים חששו להשקיע בהייטק הישראלי בגלל מלחמת חרבות ברזל, המהפכה המשפטית, היעדר הוודאות ואי היציבות הכללית במשק הישראלי. כמן, כן, חברות הייטק רבות התקשו לעמוד ביעדים בגלל גיוסים נרחבים למילואים, והמשקיעים העדיפו להאט את פעילותם.
לאור הישגי הצבא בלבנון ובעזה, המשקיעים הזרים חוזרים להשקיע בהייטק הישראלי, במיוחד בחברות סייבר, פודטק, מסחר בשוק ההון, תחבורה חכמה, מכשור רפואי, תוכנה ארגונית ופינטק. המלחמה גרמה לרבים מהמשקיעים הזרים לשקול מחדש את ההשקעות שלהם בהייטק הישראלי, ולאור הפסקת האש עם לבנון הם מתחילים לחזור ולהשקיע בישראל, אך עדיין היקפי ההשקעות נמוכים בהשוואה להשקעות שבוצעו ב-2022.
כמו כן, המשקיעים הזרים חוזרים להשקיע בהייטק הישראלי מאחר שממשלת ישראל הגדילה בשנה האחרונה את השקעותיה בהייטק, כיוון שענף ההייטק הוא ענף מרכזי ובעל חשיבות כבירה לכלכלה המקומית, ליציבות המשק ולהכנסות לקופת המדינה.
חשוב לציין כי המשקיעים הזרים מעדיפים להשקיע בחברות הייטק יציבות, חלקן מיועדות להנפקה בבורסות השונות, והם מחפשים חברות המציגות הכנסות גבוהות כדי להפחית סיכונים, ובין השאר הם בוחנים את כדאיות ההשקעה לפי איכות ההון האנושי בהייטק, וישראל מובילה בתחום זה.