הגבלות השבבים: מיקרוסופט פועלת לשינוי המדיניות
ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט פועלת לשינוי המדיניות של הממשל האמריקאי הנוגעת לייצוא שבבים עוצמתיים למדינת ישראל. כדאי לדעת כי נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ו ביידן, החליט רגע לפני סיום כהונתו, על איסור ייצור שבבים חזקים המיועדים ליישומי בינה מלאכותית ומחשבי על, ולמעשה הממשל האמריקאי קבע חוק להגבלת הייצוא למדינות שונות, בהן גם ישראל. לאחר היבחרו של הנשיא החדש, החלה חברת מיקרוסופט לפעול לטובת שינוי המדיניות שנקבעה לאחרונה.

חוק להגבלת ייצוא שבבים עוצמתיים מארה"ב
הנשיא ביידן יזם את החוק להגבלת ייצוא שבבים מאמריקה כדי להגביל את הגישה והשימוש בשבבים העוצמתיים המשמשים מרכזי פיתוח ומחקר ליישומי בינה מלאכותית, לבניית דאטה סנטרים ולאימון מודלים של כלי AI מתקדמים. החוק זכה לביקורת רבה מצד חברות מובילות בתעשיית השבבים ובהן חברת אנבידיה, והחוק למעשה חילק את רשימת המדינות בעולם לשלוש קבוצות עיקריות, כאשר ישראל נמצאת במדינות הדרג השני, לצד מדינות נוספות הנחשבות לבעלות ברית קרובות של ארצות הברית כמו הודו, ברזיל ומקסיקו.
החוק החדש מחייב חברות וגורמים מישראל, לרבות גופי מחקר וממשל, להגיש בקשה מיוחדת לצורך ייבוא השבבים העוצמתיים, והבקשה חייבת לכלול פירוט על השימוש המיועד בשבבים אלו. החוק קובע כי כל בקשה חייבת להיות מאושרת על ידי משרד המסחר האמריקאי, לכן חברות ישראליות בתעשיות ההייטק, התעשייה הביטחונית והתעשייה עתירה הידע, כולל גופי מחקר אקדמיים, החלו לנסות לשנות את הגזרה, ולמעשה חברת מיקרוסופט מספקת גב חשוב ותמיכה בישראל בקרב לשינוי המגבלות המוטלות לפי החוק החדש שהנשיא החדש ירש מממשל ביידן.
מיקרוסופט פועלת לשינוי החוק והרגולציה
בסוף חודש פברואר 2025 פרסמה ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט פוסט בבלוג הרשמי של החברה הקורא לשינוי החוק והרגולציה כדי למנוע את הגבלת הייצוא של השבבים העוצמתיים האמריקאים. ענקית הטכנולוגיה פרסמה בבלוג הרשמי כי הגבלת הייצוא למדינות שהן בעלות ברית של ארצות הברית תגרום להן להתקרב לסין כדי לרכוש תשתיות טכנולוגיות מתקדמות.
חשוב לציין כי סין פרסמה מיד לאחר פרסום החוק של ממשל ביידן כי היא מוכנה לספק למדינות הנתקלות בחסמי ייבוא השבבים העוצמתיים האמריקאיים את התשתיות והשבבים שהן צריכות, לכן הנשיא טראמפ וצוותו החלו לבחון כיצד לפעול עם החוק שהם קיבלו בירושה מהנשיא הקודם.
מיקרוסופט פרסמה בבלוג הרשמי כי היא אינה מתנגדת לכל המגבלות שנקבעו בחוק, ולדעתה יש להשאיר את החוק כדי למנוע ייצוא שבבים עוצמתיים למדינות כמו סין, קוריאה הצפונית ואיראן. בתוך כך, חשוב לזכור כי לענקית הטכנולוגיה יש אינטרס מובהק לשינוי המגבלה על ייצוא שבבים לישראל בגלל מרכזי הפיתוח של מיקרוסופט בישראל, מאחר שהשבבים נחוצים לפיתוח מערכות וכלי AI חדשים ולאימון מודלים של בינה מלאכותית.
העמדה של ענקית הטכנולוגיה מגיעה בזמן רגיש מאוד בגלל התחרות הקשה בתחום הבינה המלאכותית, והתערבות מיקרוסופט בנושא צפויה לסייע לישראל בנושא החשוב.