לימודים גבוהים – לבחור נכון ולהשיג יתרון
הניסיון הוא המורה הטוב ביותר אבל ללימודים הפורמליים חשיבות רבה במסלול הקריירה ובמיוחד בתחילתו. אז מה כדאי ללמוד והאם חשוב גם איפה? מומחי Jobinfo משתפים מנסיונם בשטח.
1. עד כמה משמעותי מוסד הלימודים בקבלה לעבודה?
משמעותי ביותר! כשמדובר בתפקיד הראשון זהו משתנה קריטי (גם אם לא יחידי) מבחינת כמות הראיונות והצעות העבודה שהבוגר יקבל. בהמשך, חשיבות מוסד הלימודים הולכת ופוחתת אם כי ישנן חברות שלעולם ועד יסתכלו על מוסד הלימודים.
בכל מקרה, מאחר שהתפקיד השני נקבע לרוב על פי התפקיד הראשון, היתרון הראשוני שמקנה מקום הלימודים הינו חשוב.
כצפוי, ישנו יתרון ניכר לאוניברסיטאות על פני המכללות אולם לא כל האוניברסיטאות והמכללות שוות בפני התעשייה. בין האוניברסיטאות ישנו יתרון ברור לטכניון, לאוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון ולאוניברסיטה העברית. בין המכללות זוכות מכללת תל אביב יפו, המרכז בינתחומי בהרצליה מכללת חולון ולעיתים גם מכללת נתניה לעדיפות על פני האחרות.
ישנן חברות המעדיפות את המכללות הטכנולוגיות על פני אוניברסיטאות כגון בר אילן וחיפה.
2. עד כמה חשובים לימודי MBA? לאילו תפקידים? האם משנה איפה לומדים ומתי עדיף תואר שני טכנולוגי?
לאנשים שבונים קריירה בתחומים בעלי אוריינטציה עיסקית תואר ה-MBA הינו משתנה חשוב מאוד בקורות החיים גם אם עשו תואר ראשון במנהל עסקים. לעיתים יהווה תואר זה, במסגרתו לרוב מחוייב הסטודנט במעבר מבחן GMAT, דרישת סף למשרות בתחום ובמיוחד בתפקידים הבכירים יותר (סמנכ"לים ומעלה).
אם מטרת לימודי ה- MBA היא לאפשר למישהו מהתחום הטכנולוגי לעבור לתחום העסקי, חשוב לדעת כי תואר MBA לא מספיק. יהיה עליו לנסות לעשות את השינוי בתוך הארגון בו הוא עובד כיום. מעטות החברות שייקחו סיכון לקבל מועמד שרוצה לעשות שינוי קריירה ושאין לו רקע קודם בתחום. רוב החברות מחפשות אנשים עם ניסיון. חברה בה המועמד עובד מכירה אותו ותהיה פתוחה יותר להעביר אותו לתפקיד בתחום אחר בחברה.
בתחומים הטכנולוגיים ה"חמים" כגון מדעי המחשב והנדסת מחשבים/חשמל ישנו יתרון לתואר שני בתחומי הלימוד על פני לימודי ה-MBA.
אחד המדדים להצלחת מסלול MBA הינו רשת הקשרים (Networking) התעסוקתיים של בוגריו ומבחינה זו למסלול ה-MBA של המרכז הבין תחומי ישנו יתרון על פני שאר המוסדות בארץ. אחריו ניתן למצוא את הטכניון (מסלול ממוקד בתעשיית הייטק), אוניברסיטת תל אביב, ואת ה- EMBA (מסלול למנהל עסקים לבכירים) באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת חיפה.
מועמדים שהינם בוגרי אחת מהאוניברסיטאות המובילות בחו"ל (הרווארד, NYU, INSEAD, קיימברידג') נחשבים למבוקשים מאוד וסיכוייהם להשתלב בתחום העיסקי גבוהים.
3. לימודי תעודה - באילו תחומים אפשר להסתפק בהם? מהם המקצועות החמים בתחום לימודי תעודה?
לימודי תעודה יספיקו למקצועות הסיסטם והתשתיות, ל-DBA לעיתים גם בתחום הטמעת מערכות מידע/SAP.
גם בתחום המתפתח של שיווק באינטרנט אפשר להסתפק בניסיון ובהכשרה ספציפית בתחום של SEO ושיתופי פעולה וכן בתחום ה- Online Marketing.
4. אילו לימודים מוצעים על חשבון מקום העבודה?
היצע הלימודים מטעם העבודה משתנה לפי הארגון והתפקיד. לרוב מדובר בהכשרות טכנולוגיות חיוניות כשפות פיתוח, מערכות מידע, תקשורת ועוד.
מנהלים יעברו לרוב גם הדרכות ואימונים בניהול צוות ובהובלת תהליכים.
ישנן חברות המממנות קורסים ללימודי כלים בתחומי השיווק והמכירות וכן לימודי אנגלית ומיומנויות אינטרנט.
בנוסף, ישנן חברות הנותנות מלגת לימודים מלאה או חלקית ללימודי תואר שני טכנולוגי או MBA.
5. מה אפשר לעשות עם תואר ראשון במדעי החיים בתחומי הביוטק / קלינטק / ביומד והאם כדאי להמשיך לתארים מתקדמים?
בעלי תואר ראשון בתחום מדעי החיים יכולים לעשות מגון רחב של תפקידים - החל מעובד מעבדה בבית חולים, תועמלן תרופות, מהנדס מזון בחברת מזון או מתאם מחקרים קליניים בחברה למכשור רפואי.
התפקיד הראשון יקבע לרוב עפ"י הציונים, מגמת התואר ונושא הפרוייקט הסופי או הסטאז'. לרב יתקבלו בוגרי לימודי תואר ראשון למשרות נטולות חלק מחקרי מאתגר המצריך השכלה רחבה ומעמיקה יותר.
לבעלי תארים מתקדמים יש יתרון בקבלה למשרות מפתח וכן תנאי שכר מועדפים אולם בתחומים בהם המחקר הוא תאורתי מאד לתארים המתקדמים אין תרומה ממשית. רבים נשאבים ללימודי הדוקטורט והפוסט דוקטורט בארץ ובאוניברסיטאות יוקרתיות בחו"ל מבלי לדעת האם אלו יתרמו למציאת עבודה בתעשייה בהמשך.
וכך, חלק ממסיימי לימודי הדוקטורט מוצאים את עצמם " מתויגים" כ-"Over Qualified" לתפקידים זוטרים כעובד מעבדה, עוזר מחקר, תועמלן או CRA אבל מצד שני הינם חסרי ניסיון לתפקידי מפתח במחלקות מחקר ופיתוח בתעשייה.
ריבוי בוגרי לימודי תואר שני ושלישי ומיעוט תפקידי המו"פ גורם למעסיקים להעדיף מועמדים בעלי ניסיון והכרות עם עולם תעשיית הביוטק על פני בעלי תארים מתקדמים יותר אך חסרי נסיון.
לעיתים כדאי לחפש עבודה עם סיום התואר הראשון ובמידה ומרגישים כי תפקידים מאתגרים יותר מצריכים לימודים נוספים ההמלצה היא ללמוד תואר מתקדם הכרוך במחקר במעבדה בתחום בעל אופי יישומי. כן חשוב להקפיד ולרכוש במהלך הלימודים ניסיון בשיטות וכלים אשר להן שימוש בתעשייה ולא רק באקדמיה.
לקראת סיום התואר? הכנסו לעמוד חיפוש עבודה באתר.