הודעה על אי קבלה לעבודה - או איך לגרום למעסיקים לחזור אליי?
חיפוש עבודה הוא לא דבר של מה בכך, אלא עבודה בפני עצמה. אפשרויות חיפוש העבודה בימינו רחבות ומגוונות, וכוללת עיתונים, אתרי דרושים, חברות השמה, רשתות חברתיות ועוד. החיפוש עצמו דורש מצדכם לא מעט זמן, התמדה ורצינות. מאמר זה יעזור לכם לעשות קצת סדר לפני שאתם "ניגשים לעבודה". בעולם בו הביקוש לעבודה גובר על ההיצע, יש מספר קריטריונים, ביניהם גם פקטור הזמן והייחודיות, המשחקים תפקיד מרכזי בחיפוש משרה חדשה ויכולים להגביר את הסיכויים שמעסיקים יחזרו אליכם.
איך מתחילים?
קורות חיים מותאמים למשרה
ראשית, יש לכתוב קורות חיים. קורות החיים הינם מסמך שאמור לשווק אתכם בצורה הטובה והמובנת ביותר אצל המעסיק הפוטנציאלי. במילים אחרות, בזכות מסמך זה ייווצר הרושם הראשוני של המעסיק עליכם. לכן, יש להקפיד על מסמך ברור ומסודר. יש לשים לב לסדר הכתיבה ולתוכן. חשוב מאוד להקפיד על ניסוחים תקינים, על כך שלא תהיינה שגיאות כתיב ועל כללי פיסוק נכון. חשוב לשמור על סדר כרונולוגי יורד, לציין תפקידים קודמים ואת שמות החברות בהן עבדתם, לפרט מה היה התפקיד שלכם ואת האחריות שהייתה לכם. במידה ועברתם הכשרות או קורסים, או שהייתם אחראים על צוות עובדים – חשוב מאוד לציין זאת בקורות החיים.
ייתכן כי תאלצו לכתוב כמה נוסחים של קורות חיים, כאשר בכל אחד מהם תבחרו להבליט ולהדגיש דבר אחר אשר תואם לדרישות התפקיד אליו אתם מעוניינים להתקבל. חשוב לזכור, מגייסים מקבלים בכל יום עשרות ולפעמים גם מאות קורות חיים. בכדי שלכם יהיה יתרון על פני מועמדים אחרים, חשוב להבליט כיצד אתם מתאימים למה שמבוקש במשרה.
במידה וזו הפעם הראשונה שאתם יוצאים לחפש עבודה ואין לכם עדיין ניסיון תעסוקתי של ממש, התחילו את קורות החיים בתפקיד שמילאתם במסגרת הצבא או השירות הלאומי, הדגישו את הכלים שקיבלתם ותחומי האחריות שלכם, ומשם המשיכו בסדר כרונולוגי יורד לכתוב את חלק ההשכלה. כמובן שבמידה וישנם קורסים שעשיתם או תוכנות שאתם מכירים ויודעים לעבוד עליהן ברמה גבוהה, ציינו זאת בקורות החיים.
השלב השני, הוא להחליט אילו משרות מעניינות אתכם ומה אתם מחפשים? חשוב להחליט על קריטריונים שחשובים לכם בחיפוש המרשה הבאה, ביניהם תחום העיסוק והאחריות, שעות עבודה, מרחק מהבית, שכר וכו'. לעיתים תצטרכו להתפשר מעט על הדרישות שלכם, על מנת לצבור ניסיון. ייתכנו מצבים בהם תקבלו הצעות שאינן תואמות בדיוק את מה שחיפשתם. כדאי לבחון את ההצעה ולראות אם ישנן אפשרויות קידום והתפתחות, במידה וכן, אל תשללו את המשרה על הסף.
שלוש ארבע ולעבודה
אם כן, יש לכם קורות חיים מוכנים ואתם יודעים איזו משרה אתם מחפשים. עכשיו הגיע שלב החיפוש. כיום, כמו בעבר, רבים פונים לחברות השמה. יתרונן של חברות השמה היא בהיכרות שלהן עם החברות והמעסיקים, והניסיון שלהן במיצאת התאמה בין המועמד לחברה. דרך מקובלת נוספת לחיפוש עבודה בימינו היא דרך אתרי דרושים. אם פעם היה עליכם לאסוף את מדורי הדרושים מכל העיתונים ולעבור על כל המשרות בשביל למצוא אחת שעונה על הדרישות שלכם ועל הכישורים שלכם, באתר תוכלו למצוא מגוון רחב של משרות בכל התחומים והתפקידים. ניתן לסנן את המשרות על פי מספר גדול של קריטריונים ביניהם תחום ותפקיד מקצועי, מיקום גיאוגרפי, היקף המשרה וסוג המשרה, ועוד. בנוסף, ניתן להירשם חינם לאתר, להעלות קובץ קורות חיים לשליחה מהירה, להירשם ל"סוכן חכם" שישלח אליכם לכתובת הדוא"ל משרות אשר מתאימות להגדרות שלכם.
פקטור הזמן הוא מרכיב מאוד חשוב בחיפוש עבודה. בשל הכמות הגדולה של מבקשי העבודה, עליכם להיות כל הזמן עם היד על הדופק ולבדוק אם מתפרסמות משרות חדשות שמעניינות אתכם. כאן נכנסת חשיבותו של "הסוכן החכם", שכן המשרות נשלחות אליכם לאחר פרסומן ועלייתן לאוויר. חשוב לשלוח קורות חיים קרוב למועד פרסום המודעה, שכן חברות רבות מתחילות לזמן לראיונות במהירות, וישנה אפשרות שתפספסו את המשרה אם תתמהמהו בשליחה.
ומה קורה ברשתות החברתיות?
פלטפורמה נוספת, שהולכת ותופסת תאוצה הן הרשתות החברתיות. קבוצות, שיתופים ופרסומים הופכים את חיפוש העבודה לנגיש וזמין במיוחד. הרשתות החברתיות מלאות בקבוצות של מחפשי/ דורשי עבודה. לעיתים הקבוצות מסוננות על פי תחומים ולעיתים הן כלליות. אם בעבר חברים היו שומעים מפה לאוזן שאתם מחפשים עבודה ואולי היו מנסים לעזור לכם, כיום יש לכם את האפשרות לפנות לקהל רחב יותר ולציין כי אתם מחפשים עבודה, היתרון הוא שהמודעה שלכם יכולה להגיע גם לקהל אנשים שאינכם מכירים אישית וביניהם מעסיקים פוטנציאליים (במידה והחיפוש שלכם אינו דיסקרטי).
רשת Linkedin לדוגמא ממותגת כרשת חברתית למציאת עבודה ומעסיקים רבים פונים אליה בכדי לחפש עובדים. חשוב מאוד ליצור רשת נטוורקינג רחבה ולצרף לחשבון שלכם כמה שיותר אנשים שאתם מכירים, משלבים שונים בחייכם. אף פעם אי אפשר לדעת אילו דלתות הם יכולים לפתוח. כמו כן, ספציפית ברשת Linkedin חשוב להשתמש במילות המפתח בהם משתמשים המעסיקים המחפשים מישהו כמוכם והן הנפוצות ביותר, כך תעלו את הסיכוי לכך שהמעסיקים ימצאו דווקא אתכם בין כל חברי הרשת.
Practice makes perfect
שלחתם קורות חיים וכעת זימנו אתכם למספר ראיונות. ראשית חשוב להיות מסודרים ולכתוב את כל הפרטים. לאיזו חברה אתם מתראיינים ומיהו איש הקשר, יום ושעת הראיון. כמו כן רצוי לפני הראיון ללמוד על החברה אליה אתם הולכים ולקבל רקע: במה היא עוסקת, מה היקף הפעילות שלה, מי מנהל אותה וכד'. חשוב להגיע לראיון עם ביטחון (אך לא מופרז מדי), להראות סקרנות ורצון ללמוד ולהתפתח. גם אם לעיתים הראיון לא עובר כפי שתכננתם (דבר שקורה לעיתים קרובות), אל תתנו לזה לייאש אתכם ותלמדו מטעויות.
ככל שתלכו ליותר ראיונות, כך יהיה לכם קל ונוח יותר להציג את עצמכם ולמתג את עצמכם טוב יותר. לעיתים, ישנן משרות אשר דורשות מיונים במכונים חיצוניים. במידה וזומנתם למיונים כאלו קחו זאת ברצינות, הכינו שיעורי בית והתכוננו.
צריך לזכור כי חיפוש עבודה לעיתים יכול לקחת זמן רב. חשוב מאוד לא להתייאש ולהתמיד. חשוב להקדיש זמן קצוב בכל יום לחיפוש משרות ולשליחת קורות חיים, לעשות זאת באופן אינטנסיבי, לא להתייאש לאחר מספר ניסיונות לא מוצלחים וכל הזמן להיות עם היד על הדופק. תלמדו ותפיקו לקחים מכל ראיון שאתם הולכים אליו והקשיבו להערות במידה ותקבלו כאלו. זכרו, גם אם לפעמים קיבלתם הצעה שהיא לא בדיוק מה שחשבתם עליה, בדקו את האופציה, ישנה אפשרות שהיא תוביל אתכם למשרה מעניינת.
בהצלחה!