מהו הסכם עבודה גלובלי?
במשק הישראלי נהוג להחתים עובדים על הסכם עבודה לפי שכר גלובלי, זהו הסכם העבודה השכיח ביותר בארץ, בעיקר בענפי הייטק ופיננסים, אך גם בענפים נוספים. בהסכם עבודה גלובלי נקבעים תנאי השכר החודשי בין עובד למעסיק, כאשר ההסכם מחייב גם בחודשים בהם השכיר עבד פחות ממשרה מלאה וגם בחודשים בהם עבד שעות נוספות. למרות שכיחות הסכם העבודה הגלובלי במשק המקומי חשוב לדעת כי לעובד יש זכות לקבל תמורה בגין שעות נוספות, בעקבות תיקונים בחוק, לכן חשוב לפרט בהסכם העבודה את ההיקף המשוער של השעות הנוספות.
הפרדה בין שכר הבסיס לשעות הנוספות
הסכם עבודה נועד להסדיר ולקבוע את נושא יחסי העבודה וההסכמות בין עובד למעסיק. ההסכם כולל סעיפים שונים המשפיעים על שכר העובד ותנאי העבודה. במרוצת השנים המחוקק הישראלי קבע שורת תיקונים בדיני העבודה והשכר כדי להעניק הגנה טובה יותר על העובדים במשק המקומי.
כדאי לדעת כי סעיף 5 לחוק הגנת השכר קובע כי שכר הבסיסי לעובד לא יכיל תשלום בגין עבודה בימי מנוחה או תגמול עבור שעות נוספות, אלא אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי המאושר על ידי שר העבודה. לכן, הסכם עבודה הקובע כי שכרו של העובד יהיה 10,000 ₪ בחודש כולל גמול עבור שעות נוספות אינו חוקי, והמעסיק חייב להפריד בין שכר הבסיסי לתגמול עבור שעות נוספות.
חשוב לציין כי גם העובד אינו רשאי לוותר על תגמול המגיע לו עבור שעות נוספות, גם אם העובד חתם על הסכם עבודה גלובלי.
יתרונות וחסרונות של חוזה עבודה גלובלי
להסכם עבודה גלובלי ישנם יתרונות וחסרונות שחשוב להכיר. היתרונות העיקריים של הסכם גלובלי הם:
- תשלום מלא לעובד גם בחגים.
- חישוב הזכויות הסוציאליות לעובד לפי היקף של משרה מלאה.
- העובד מקבל שכר חודשי מלא גם אם עבד פחות שעות ממשרה מלאה.
- פיצויי הפיטורים לעובד יחושבו לפי השכר האחרון.
החסרונות העיקריים של הסכם עבודה גלובלי הם:
- אופן חישוב התגמול בגין שעות נוספות.
- קיים חשש לניצול עובדים בגלל העסקה שלהם בשעות ארוכות ורבות.
חישוב שעות נוספות
עד לפני תחולתו של תיקון 24 לחוק הגנת השכר, אי שם בסוף שנות ה-90, משכורת גלובלית חושבה לפי היקף של 185 שעות עבודה בחודש. השכר הגלובלי בעבר התאים בעיקר לעובדים בתפקידים שלא דרשו החתמת שעון נוכחות או בתפקידים בהם לא הייתה אפשרות להחתים שעון נוכחות. לכן, השכר הגלובלי היה בדרך כלל יותר גבוה מהשכר שעובדים לפי שעה קיבלו, עם זאת בפועל עובדים עבדו יותר שעות ולכן קופחו, בעיקר במשרות הייטק שונות. התיקון לחוק מחייב כיום את המעסיקים לשלם מעבר לשכר הבסיס גם תגמול עבור שעות נוספות, למרות ההסכם הגלובלי.
עובד המגיע לעבודה 5 ימים בשבוע זכאי לקבל תשלום עבור שעות נוספות בגין כל שעה לאחר שהשלים 9 שעות עבודה. אם העובד חייב להתייצב בעבודה 6 ימים בשבוע, החישוב לשעות נוספות מבוסס על השעה הנוספת לאחר השלמת 8 שעות עבודה.
טבלת שכר בהייטק מעודכנת ל2021 >>>