ארבעה טיפים לעובדים הנמצאים בחלת
חופשה ללא תשלום- מדריך לעובד בחל"ת
בעקבות ההתמודדות עם נגיף קורונה, הוצאו עובדים ועובדות רבים לחל"ת – חופשה ללא תשלום. זאת, ביוזמת המעסיקים וכתוצאה מצמצומים בכוח האדם והליכי התייעלות שנערכו במקומות עבודה שונים בכל ענפי המשק. עבורכם, העובדים והעובדות, חלת עשויה להיות תקופה די מבלבלת, מורכבת ומלחיצה, הכרוכה בשינויים רבים ובחוסר וודאות. אך כדאי שתדעו: המשמעות החוקית של חל"ת היא לא כמו מקרה של פיטורים בו אתם מאבדים את מקום העבודה. כלומר, בחל"ת אין ניתוק של יחסי העבודה אלא רק השהייה של חוזה העבודה וזכויות מסוימות, למשל צבירת וותק, ימי חופשה, מחלה, זכויות פנסיוניות ועוד.
על מנת שתוכלו לצלוח את התקופה המאתגרת הזו בצורה הטובה והרגועה ביותר, חשוב שתדעו איזה זכויות מגיעות לכם מהגורמים והגופים השונים, בהם המעסיק, קרן הפנסיה, ביטוח לאומי וכדומה. בנוסף, עליכם להבין איזה פעולות עליכם לעשות כדי לשמור על זכויותיכם, מבחינה כלכלית ותעסוקתית. ריכזנו עבורכם ארבעה טיפים ומידע חיוני שיוכלו לסייע לכם בזמן חלת.
קבלת דמי אבטלה
דמי אבטלה בזמן חופשה ללא תשלום, יכולים לקבל עובד/עובדת מגיל 18 ועד 67, שעבדו אצל המעסיק במשך 6 חודשים לפחות מתוך השנה וחצי האחרונות. זאת, גם אם לא ניצלו את ימי החופשה שלהם ובכפוף לעמידה בתנאי זכאות לדמי אבטלה, בהם חלת של 30 ימים לפחות, תושבות בישראל, גיל ועוד. למרות שהזכות לקבל דמי אבטלה מתגבשת רק אחרי 30 יום, את התשלום תקבלו בצורה רטרואקטיבית גם על הימים הקודמים. בשביל לקבל את דמי האבטלה אתם לא צריכים להגיע לשירות התעסוקה אלא ניתן להירשם באופן מקוון דרך אתר שירות התעסוקה. בנוסף, יש להגיש תביעה לקבלת דמי אבטלה באתר ביטוח לאומי ולצרף את כל הטפסים הדרושים.
תשלום דמי ביטוח לאומי
במהלך שני החודשים הראשונים של תקופת החל"ת, המעסיק מחויב להמשיך ולשלם לכם דמי ביטוח לאומי, גם אם אתם מקבלים באותו זמן דמי אבטלה. אך באפשרות המעסיק לנכות את הסכומים שהוא משלם מכספים עתידיים להם אתם זכאים.
הפרשות לביטוח פנסיוני
בתקופת החל"ת המעסיק אינו ממשיך להפריש לעובדים כספים לפנסיה – לקרן פנסיה, קרן השתלמות, ביטוח מנהלים. אך עליו להסביר לעובד/ת את ההשלכות שיכולות להיות לכך – פגיעה בכיסויים הביטוחיים ובזכויות. לכן, כדי לשמור על רצף ההפרשות ולא לפגוע בזכויות לפנסיה, צריך העובד לפנות לחברה בה הוא מבוטח ולהמשיך לשלם בעצמו את ההפרשות הפנסיוניות.
סיום תקופת החל"ת
בתום תקופת חלת בעקבות משבר קורונה, עשויים חלק מהעובדים למצוא עבודה אחרת ולהתפטר, להיות מפוטרים על ידי המעסיק או לחזור למקום עבודתם. במקרה זה, המעסיק חייב להשיב את העובד/ת לאותו תפקיד ותנאים בהם הועסקו קודם לכן. במידה שהמעסיק מעוניין לשנות את התנאים או את סוג העבודה, עליו לקבל את הסכמת העובד לכך.