פיטרו אותי – לא נעים! איך הופכים את זה ל"לא נורא"
חווית הפיטורים היא בהחלט חוויה שאנשים רבים היו מעדיפים לשכוח אותה או כלל לא לחוות. אבל, לא תמיד העניין נתון לשליטתנו, ולפעמים, גם אם אנו צופים את ה"מכה", היא כואבת ומעוררת רגשות שליליים וקשים, על אחת כמה וכמה אם לא צפינו אותה מראש.
רגע הפרידה מן הארגון הוא רגע קשה. עבור אנשים רבים, העבודה היא הבית השני; זהו המקום בו מבלים שעות רבות, בו נוצרים קשרים חברתיים רבים, והמקום מספק עניין, סיפוק ואפילו שגרה יומיומית. לכן, אין ספק שחווית הפיטורים היא חוויה לא נעימה, אולם עם הכוונה נכונה ואימוץ גישה חיובית ניתן להסתכל קדימה ולתכנן את הצעדים הבאים בצורה מושכלת.
ראשית, סיים את עבודתך והעבר חפיפה בצורה מסודרת. בחר ללכת בדרך מכובדת: אנשים יזכרו זאת לטובתך. אין כל תועלת בלהביט לאחור ולומר "מה היה קורה אילו..." – אין בכוחך לשנות את העבר. השתמש בכישרונך, ביכולותיך ובכל הניסיון אשר צברת על מנת לחפש עבודה מנקודת חוזקה. השתמש בקשרים על מנת לחפש עבודה, פנה לחברות השמה והחל לתכנן את החודשים הקרובים כאילו אתה ניצב בפני פרויקט חשוב ביותר שמצריך תכנון, מיקוד ופרקטיות.
דאג לעדכן את קורות החיים שלך והתאמן על ראיונות עבודה עם חברים או מכרים שיש להם היכרות עם התחום. באינטרנט ניתן למצוא פורמטים מגוונים של כתיבת קורות חיים וכן טיפים רבים בנושאים של ראיון עבודה ומבדקים. חברות השמה רציניות מספקות אינפורמציה רבה בתחום וניתן להיעזר באתרי האינטרנט שלהם למטרות אלו. בארגונים מסוימים, מחלקת משאבי אנוש מספקת "שירותי פרישה" למפוטרים שכדאי כמובן לנצלם.
מה צריך לבדוק אם וכאשר פוטרתי מעבודתי?
קודם כל, לפני קבלת מכתב הפיטורין, אמור להתקיים תהליך שימוע. מדובר בפגישה בה מציג המנהל לעובד את הנימוקים שהביאו להחלטה על הפיטורים. הדבר המשמעותי בפגישה זו הוא שלעובד ניתנת הזדמנות להשמיע את דבריו בהתייחס להחלטה, ולנסות לשכנע את המנהל לחזור בו מהחלטתו. כיום חלה חובת שימוע במגזר הציבורי ויש ניסיון להכניס זאת גם למגזר הפרטי. לכן, בהתאם, עמוד על זכותך לשיחת שימוע.
פיצויי פיטורין – כאשר עובד מפוטר מעבודתו לאחר שעבד מעל שנה ברציפות במקום עבודה אחד, הוא זכאי לקבל פיצויי פיטורין בגין פיטוריו ממעבידו. על פי החוק זכאי העובד לקבל פיצויי פיטורין בסך משכורת חודש אחד עבור כל שנת עבודה בה הוא עבד.
דמי אבטלה – מטרתו של חוק ביטוח אבטלה להבטיח למובטל שלא מרצונו אמצעי מחיה בתקופת האבטלה, עד שיעלה בידו להיקלט בעבודה. על פי החוק אתה מבוטח בביטוח אבטלה אם אתה עונה על שלושת התנאים הבאים: אם אתה תושב ישראל, אם מלאו לך 18 ועדיין לא מלאו לך 65 ואם אתה עובד שכיר ומעסיקך חייב בתשלום דמי ביטוח עבורך. פרטים נוספים לגבי זכאות וכיצד מגישים תביעה לדמי אבטלה תמצאו באתר www.btl.gov.il
פדיון חופשה - אם נותרה לך זכות לחופשה שנתית שטרם ניצלת, חייב המעסיק לפדותה, כלומר לשלם לך את התמורה שהיית מקבל לו ניצלת את הזכות לחופשה. במחלקת משאבי אנוש יספקו לך את האינפורמציה הרלוונטית לגבי ניצול או פדיון ימי חופשה.
ביטוח פנסיוני: קרן פנסיה וביטוח מנהלים – אם יש לך ביטוח מנהלים או קרן פנסיה, בקש להיפגש עם סוכן הביטוח האחראי על-מנת לבדוק את האפשרויות העומדות בפניך בעת עזיבת מקום העבודה או מעבר לחברה אחרת. בכל מקרה, ודא שיש לך את הטלפונים ליצירת קשר עם חברת הביטוח ו/או עם סוכן הביטוח.
קרן השתלמות - כספים שהופרשו מדי חודש לקרן השתלמות ממשיכים להיות רשומים על שמך בקרן ורצוי לקבל מהמעביד אישור על שחרור כספים שנצברו בקרן על שמך. סיום העבודה ואפילו תקופת אבטלה שבאה לאחריה, אינם מקנים זכות למשוך את הכסף. לשם כך עליך להמתין לכך שימלאו שש שנים מיום ההצטרפות לקרן, מועד שבו תוכל למשוך את הכסף ללא חיוב במס. משיכת הכסף לפני מועד זה חייבת במס הכנסה/ או בהתאם לתנאי שחרור מוקדם של קרן ההשתלמות. גם כאן יש לוודא טלפונים ליצירת קשר.
לסיכום, בדיקה של כל הדברים הנ"ל יכולה לסייע בידינו לתכנן את החודשים הקרובים, בעיקר מבחינה כלכלית, ו"עושה סדר" בראש. למרות שתקופת אבטלה טומנת בחובה קשיים מסוגים שונים, אפשר לראות בה גם הזדמנות לעשייה של דברים שרצינו לעשות ולא יצא לנו... פעילות ספורטיבית טובה גם לשיפור מצב הרוח, זה הזמן למפגשים עם חברים שלא פגשנו מזמן ובכלל, לחיזוק הצד החברתי בחיינו. תחביבים שהזנחנו או שתמיד הבטחנו לעצמינו שפעם נעסוק בהם, בגיל הפרישה... ואפילו התנדבות יכולה להפגיש אותנו עם תחושה טובה של נתינה ועזרה. בכלל, כל דבר שמסב לנו הנאה ומצב רוח טוב – זה הזמן!
במקביל כמובן, צריך לעבוד. מי אמר שחיפוש עבודה זה לא עבודה???