DEEP LEARNING: מה זה אומר?
למידה עמוקה, באנגלית Deep Learning, הפכה למונח החם והלוהט ביותר בתעשיית ההייטק, וניתן לראות כיצד רוב חברות הסטארט-אפ החלו לשלב את המושג הטרנדי בחזון שלהם ובמודלים העסקיים. למעשה, למידה עמוקה הוא מושג המכיל בתוכו אוסף של שיטות בתחום הנקרא למידת מכונה, כאשר שיטות הלמידה מבוססות על רשתות נוירונים מלאכותיות עם שכבות רבות של רכיבים המקושרים זה לזה, בדיוק כמו המבנה של מוח האדם.
בתחילת שנות האלפיים פותחו אלגוריתמים חדשניים שהיוו פריצת דרך של ממש בתחומי המחקר והם מיושמים בכלים רבים ושימושיים בחיינו, לדוגמה זיהוי אובייקטים בתמונות, תרגום אוטומטי ועוד. ראוי לציין כי היסודות של תחום ותהליכי ה- Deep Learning נמצאים כיום בשימוש נרחב, למשל בסמארטפונים, בכלי הרכב, ביישומי מחשב, באפליקציות שונות ולמעשה כמעט בכל מכשיר המחובר לרשת האינטרנט. בשנים האחרונות תחום הלמידה העמוקה החל להתפתח בקצב מואץ והושגו לא מעט פריצות דרך בתחום זה המשתייך לטכנולוגיית הבינה המלאכותית.
המהפכה הטכנולוגית החשובה ביותר בשנים האחרונות
מהפכת הלמידה העמוקה החלה בשנות ה-2000 והובילה לשינויים מרחיקי לכת בתחום הבינה המלאכותית. בפועל, ניצני המהפכה החשובה ביותר בשנים האחרונות החלה אצל החוקרים שמנסים להבין כיצד המוח האנושי פועל. מזה עשרות שנים החוקרים מחפשים מערכת הנדסית מלאכותית שתוכל לדמות ולחקות את דרך פעולתו של המוח האנושי ולפתח מכונה המסוגלת לקבל מידע, לעבד אותו, ללמוד ממנו ולהסיק מסקנות בעצמה.
התחום דשדש במקום במשך שנים רבות והחל לקבל תאוצה מחדש עקב כניסתן של מערכות מחשוב חזקות, מהירות ועוצמתיות יותר. תוך זמן קצר כולם בתעשיית ההייטק החלו לדבר על למידה עמוקה, והטכנולוגיה החדשנית יושמה במגוון רחב ומגוון מאוד של יישומים, מערכות ומוצרים טכנולוגיים.
כיצד למידה עמוקה החלה לשנות את חיינו?
למידה עמוקה היא ללא ספק מהפכה טכנולוגית חשובה שהחלה כבר להשפיע ולשנות את חיי האדם. כבר היום ניתן למצוא את טכנולוגיית ה- Deep Learning בתחומים הבאים:
- רכבים אוטונומיים – עולם הרכב עובר בעצמו מהפכה בשנים האחרונות כאשר המגמה כיום היא לתכנן ולייצר רכבים אוטונומיים, שהם למעשה מכוניות מבוססות תוכנה. טכנולוגיית הלמידה העמוקה מהווה חלק קריטי ומשמעותי בתחום זה ולא מעט חברות הייטק ישראליות עוסקות בפיתוח מערכות מחשוב ואפליקציות לכלי הרכב החצי אוטונומיים והאוטונומיים.
- ניתוח ותרגום טקסטים – הדוגמה הקלאסית ליכולות הלמידה העמוקה באה לידי ביטוי בתוכנת התרגום של גוגל ובתוכנות מתחרות נוספות. הטכנולוגיה מסוגלת לנתח ולתרגם טקסטים שונים במגוון שפות ובמהירות עצומה.
- מכשור רפואי – למידה עמוקה מוטמעת במכשור הרפואי החדשני ומאפשרת לרופאים לאבחן מחלות ובעיות רפואיות בשלב מוקדם, למשל באמצעות אבחון הרשתית.
- זיהוי עצמים בתמונות – אחד השימושים הנפוצים כיום בטכנולוגיית הלמידה העמוקה הוא לצורך זיהוי עצמים בתמונות, בדרך כלל לצרכים ביטחוניים.
יש עוד מגוון רחב של שימושים בטכנולוגיה זו, בין היתר במשחקי מחשב, בענף התחבורה החכמה, במחקר אקדמי, בתחום הרובוטיקה ועוד.