מיומנויות העתיד: זיהוי המיומנויות החדשות שנדרשות מעובדי הייטק בעידן של טכנולוגיות מתקדמות
ההייטק הישראלי חווה בשנתיים האחרונות ירידה משמעותית בהיקפי ההשקעות, כחלק מהמגמה בכל העולם. יחד עם זאת, ההייטק בישראל מהווה מנוע צמיחה לכלכלה המקומית והוא אחראי על יותר מ-40% מהצמיחה בתוצר המקומי. הצלחת ההייטק נחוצה ליציבות ולצמיחה של כלכלת ישראל, וכדי לשמור על מעמד המדינה כאומת סטארט אפ חדשנית ומובילה - יש להתייחס נכון לאתגרים הרבים שתעשיית ההייטק מתמודדת איתם, ובנוסף חשוב לזהות את המיומנויות החדשות שנדרשות מעובדי ההייטק בעידן הנוכחי שבו טכנולוגיות מתקדמות פורצות לשוק בקצב מואץ והתחרות בהייטק הופכת לגבוהה במיוחד.
לשמור על צמיחת ושגשוג ההייטק הישראלי
הדוח השנתי של רשות החדשנות משקף את חשיבות תעשיית ההייטק לכלכלת ישראל, ולאור חשיבות הענף בכירי המשק מעוניינים לוודא כי מתווה הצמיחה של ההייטק הישראלי יישמר. כדאי לדעת כי בין השנים 2017 עד 2021 חלה עלייה משמעותית במספר עובדי ההייטק, וקצב הגידול השנתי בשנים אלו עמד על 6.7%. חברות ההייטק גייסו עובדים חדשים בעיקר למשרות מו"פ, אך חלה עלייה גם בגיוס עובדים לאיוש משרות כמו ניהול מוצרים, בינה עסקית, שיווק, מכירות, כספים, תפעול ומשפטים.
כדי לשמר את מתווה הצמיחה של ההייטק הישראלי, להגדיל את הוודאות בענף ולאפשר את המשך השגשוג של ההייטק המקומי, חייבים בין השאר להשקיע בתלמידי התיכון שנמצאים במתאם גבוה לתעסוקה במקצועות ההייטק הרלוונטיים לעידן הטכנולוגיות המתקדמות, ויש לעודד פיתוח מיומנויות חדשות הנדרשות כיום מעובדי הייטק, בדגש על מיומנויות הקשורות לתפקידי המחקר והפיתוח, במסגרת הלימודים באקדמיה ובמכללות הטכנולוגיות.
מיומנויות חדשות שנדרשות כיום בהייטק
הטכנולוגיות החדשות משולבות כיום בעל האספקטים של החיים, הן במגזר העסקי והתעשייתי והן במגזר הציבורי, וכמובן גם במגזר הפרטי. טכנולוגיות חדשות מהוות את ליבת העיסוק בתעשיית ההייטק בישראל, וענף ההייטק משפיע על כלל המגזרים במדינה והוא נחשב לאחד מעמודי התווך של הכלכלה הישראלית החזקה.
בתוך כך, ההייטק הישראלי מתמודד עם שלל אתגרים מורכבים כמו מלחמת חרבות ברזל, קושי בגיוס השקעות ממשקיעים זרים, תחרות גבוהה, מיתון גלובלי, ירידה בשיעור ההשקעה של המדינה במחקר ופיתוח ועוד. לכן, כבר היום החלו המוסדות להשכלה גבוהה להתאים את תוכניות הלימוד למקצועות ההייטק לדרישות החדשות בשוק העבודה, ובתוכניות הלימוד העדכניות הוסיפו קורסים מתקדמים כמו מדעי הנתונים, בינה מלאכותית, למידת מכונה, בינה עסקית, ניהול מוצר, חווית לקוח, יזמות טכנולוגית, שיווק בדיגיטל ועוד.
כמו כן, הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה ובמכללות הטכנולוגיות משלבים בין ידע תיאורטי מעמיק, מקיף ורב תחומי לבין רכישת ניסיון מקצועי כבר במהלך הלימודים, לרבות פיתוח מיומנויות הייטק חדשות בהתאם לדרישות הקיימות מצד המעסיקים בענף ההייטק.
מעבר לפיתוח מיומנויות העתיד עבור עובדי הייטק יש לפתח מיומנויות חדשות הנדרשות כיום כדי לעבוד בתעשייה המתקדמת כמו עבודת צוות, חשיבה ביקורתית, פתרון בעיות, חשיבה יצירתית, אנגלית ברמה גבוהה, עיבוד נתונים ויכולות עבודה ופיתוח עם טכנולוגיות חדשניות ומתקדמות יותר כמו בינה מלאכותית ועסקית.