הפסקות קצרות בעבודה
החוק בישראל קובע כי כל עובד זכאי להפסקות ביום העבודה, בהתאם לאורך יום ושבוע העבודה ועל פי סוג העבודה. בחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, נקבעו הוראות המחייבות את המעסיק לתת הפסקות לעובדיו, זו זכותו המלאה של העובד לקבל הפסקות בעבודה על חשבון המעסיק, למרות שיש מעסיקים המנצלים זאת כדי להפחית משכרם של העובדים.
חשוב להדגיש כי הפסקות קצרות בעבודה נועדו לאפשר לעובד להתרענן, לנוח, למלא מצברים, לאגור כוחות מחודשים, לבקר בשירותים ולהתפלל. מעבר להפסקות הקצרות, בהן העובד נדרש להישאר במקום העבודה כתנאי לכך שהן ייחשבו על חשבון המעסיק, כל עובד זכאי לקבל הפסקת אוכל ביום עבודה, משך ההפסקה הרצופה הוא של חצי שעה לפחות.
בענף ההייטק מקפידים על שעות עבודה המקובלות בחוק ואפילו מעודדים את העובדים לקחת יותר הפסקות קצרות יזומות.
ההפסקות הקצרות מסייעות לעובדים לנוח מעט כדי להתמודד ביעילות עם שעות העבודה הארוכות והלחץ הרב, וכדי לשמור על צלילות ולשפר את הריכוז הנדרש בעבודה. ההפסקות מגבירות את תפוקת העובדים בסביבת העבודה המאפיינת את עולם ההייטק, והמעסיק זוכה לפריון עבודה טוב יותר.
זכאות להפסקות קצרות בהלך יום העבודה
הפסקות קצרות בעבודה הן זכות המוכרת בחוק הישראלי, ומחובתו של המעסיק לאפשר אותן. ללא ההכרה בחוק לחשיבותן ולנחיצותן של ההפסקות ביום העבודה, מעסיקים רבים היו מנצלים את העובדים לעבוד במשך שעות רצופות ארוכות.
לכן, כדאי לדעת כי מחקרים רבים נערכו בתחום זה, הממצאים של המחקרים מגלים את חשיבותן של ההפסקות הקצרות, בין אם עובדים בעבודת כפיים ובין אם לא. למעשה, חברות ההייטק גילו כי תפוקת העובדים גדלה באופן משמעותי כאשר העובדים לקחו הפסקות קצרות ביום העבודה.
מתי מומלץ לקחת הפסקות קצרות במהלך יום העבודה?
מחקרים רבים נערכו בארץ ובעולם בנושא חשיבותן של הפסקות קצרות במהלך יום עבודה, על פי החוקרים מומלץ לקחת הפסקה קצרה כל 75 עד 90 דקות, בדיוק מאותה סיבה נקבע זמן ההרצאות באוניברסיטה ל-90 דקות.
האדם פועל באופן מיטבי ובריכוז מלא במשך 90 דקות, ולאחר הפסקת רענון של כ-15 דקות, הוא טוען מצברים מחדש ויכול להמשיך בסבב נוסף בעבודה עד להפסקה הבאה.
עם זאת, חשוב לקחת הפסקות קצרות ולנוח בהן ולא לשוחח על ענייני עבודה או לעסוק בדברים הקשורים בעבודה. כך למשל הפסקות קפה, אכילת חטיף או הפסקות סיגריה בעבודה, במהלכן העובדים נוטים לשוחח על ענייני עבודה או להתלונן על עבודתם, עלולות לפגוע בריכוז ובהגברת העייפות.
אגב, מחקרים חדשים בתחום הוכיחו כי הכלל של הפסקה קצרה כל 90 דקות אינו מתאים לכל העובדים, יש עובדים שהפריון שלהם גדל אם הם לוקחים הפסקה קצרה כל חצי שעה או כל שעה.
הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה
חוק שעות עבודה ומנוחה קובע כי כל עובד זכאי להפסקות בעבודה, לפי סוג העבודה ואורכה. הפסקות לשירותים או לתפילה הן זכות מוכרת לכלל העובדים, ללא קשר לאורך יום העבודה ומספר השעות. לפי סעיף 20 לחוק נקבע כי העובד זכאי להפסקה למשך 3/4 שעה, בערב חג לחצי שעה. הפסקה אחת חייבת להיות רצופה ובאורך של חצי שעה לפחות.
הפסקות לעובד שלא בעבודת כפיים – עובד מעל 8 שעות ביום המועסק בשבוע עבודה בן 6 ימים זכאי להפסקה רגילה. עובד מעל 9 שעות בשבוע עבודה בן 5 ימים זכאי להפסקה רגילה.
בהפסקה רגילה העובד יכול לצאת ממקום עבודתו, למשל כדי לאכול ארוחת צהריים, אלא אם נוכחותו נדרשת בעסק והמעסיק דורש ממנו להישאר. זמן ההפסקה הארוכה לא נכלל בשעות העבודה אלא אם המעסיק דרש מהעובד להישאר במקום העבודה, בעוד הפסקות קצרות נכללות בשעות העבודה.
מעסיקים רבים נוהגים לאפשר לעובדים לקחת הפסקות צהריים בעבודה על חשבונם, בעיקר בענף ההייטק ובארגונים גדולים.