משקיעים זרים בהייטק הישראלי: סטטוס עכשווי
ההייטק הישראלי מתמודד עם שלל אתגרים בשנים האחרונות, ובצל מלחמת חרבות ברזל וההאטה הכלכלית בארץ ובכל העולם, החברות נאלצות להתמודד עם בעיות כוח אדם בגלל הגיוס ההמוני למילואים, והירידה בהיקף הפעילות של משקיעים זרים.
התמונה הופקה בFIREFLY AI
הדוח העדכני של רשות החדשנות מגלה כי למרות גלי הפיטורים שאפיינו את 2023, החציון הראשון של שנת 2024 מעיד על התאוששות בענף ובעיקר על החוסן הרב של ההייטק בישראל. לא מעט חברות ממשיכות לגייס עובדים בהייטק הישראלי, ובפועל על פי נתוני הסטטוס העכשווי חל גידול במצבת כוח האדם בהייטק, וחרף התנאים הקשים והמגמה העולמית של ירידה בהיקף ההשקעות וגיוסי ההון בהייטק, הענף עדיין יציב ומהווה את אחד מעמודי התווך של הכלכלה המקומית.
המשקיעים הזרים בהייטק נעלמים ויוצאים בשקט
ישראל ידועה בכינוי סטארטאפ ניישן, ותעשיית הייטק המקומי ידועה בחדשנותה ובהישגיה הרבים. לאורך השנים ההייטק הישראלי זכה לעניין רב מצד המשקיעים הזרים ואלו השקיעו כספים רבים בחברות הייטק והזנק. יחד עם זאת, כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל, ההייטק הישראלי נסוג אחורה והמשקיעים הזרים הגדולים והמשמעותיים ביותר החלו לצאת בשקט ולהיעלם, ומספר המשקיעים הזרים בהייטק הישראלי צנח בשיעור חד של כ-23%.
כתוצאה מהמלחמה בדרום ובצפון, החלו המשקיעים הזרים לברוח מישראל. כך לדוגמה, בשנת 2021 פעלו בהייטק הישראלי כ-760 גופי השקעה זרים וכ-270 גופי השקעה ישראלים, בעוד בשנת 2024 מספרם של המשקיעים הזרים ירד לכ-400 משקיעים בלבד ולכ-140 משקיעים ישראלים. כמו כן, בהשפעת המלחמה ואי הוודאות הכללית במשק הישראלי, גם קרנות הון סיכון זרות צמצמו את פעילותן בהייטק הישראלי ומספרן של קרנות ההון הסיכון המשקיעות כיום בישראל ירד מהיקף של כ-500 קרנות זרות בשנת 2021 ל-288 קרנות הפועלות נכון לחודש יולי 2024.
ירידה מתמשכת בגופי ההשקעה הזרים הפועלים בישראל
על פי ניתוח של מכון המחקר RISE עולה כי הירידה המשמעותית במספר המשקיעים הזרים הפועלים בהייטק הישראלי החמירה בעיקר בגלל המלחמה, ונתון זה צריך לעורר דאגה בקרה מקבלי ההחלטות וחברי הממשלה, מאחר שהמשקיעים הזרים אחראים על כ-80% מההון המוזרם לחברות הייטק וחברות הזנק בישראל.
כדאי לדעת כי גם המשקיעים היפנים החלו לברוח מתעשיית ההייטק המקומית בישראל, ומאז פרוץ המלחמה הם צמצמו את הזרמת הכספים לתעשיית ההייטק בארץ בשיעור של כ-30%. כאשר בוחנים את הנתונים ברזולוציה מדויקת יותר מגלים כי מתוך 317 מיליון דולר שהמשקיעים היפנים השקיעו בהייטק הישראלי במחצית הראשונה של שנת 2024, רוב ההשקעות, מעל 260 מיליון דולר היו בפועל לצרוך שימור ותמיכה בהשקעות קודמות.
בתוך כך, חשוב לזכור כי המשקיעים הקטינו את פעילותם גם בשווקים הגלובליים ולא רק בהייטק הישראלי, מאחר שיש קושי לגייס הון חדש גם בכפר הגלובלי. כאשר בודקים את ההייטק הישראלי והמשכי גיוס עובדים בהייטק, הנתונים מעידים על חוסנה של תעשיית ההייטק בארץ, ויש סימני התאוששות ברבעון האחרון.