טיפים לקראת חתימה על חוזה עבודה בהייטק

חוזה העבודה הינו הבסיס להתקשרות בין העובד למעסיקו, ועל כן נודעת חשיבות מכרעת לעגן בו את כל התנאים עליהם הוסכם ביניכם לבין המעסיק. נוסף על כך, החל משנת 2002 הוטלה על המעביד גם החובה למסור לעובד, לא יאוחר מ- 30 ימים ממועד תחילת עבודתו של העובד, הודעה בכתב שבה יפרט את תנאי העבודה של העובד.

חתימה על חוזה עבודה הייטק

מעביד שלא יעמוד בחובתו זו, צפוי לעונשים הקבועים בחוק

חשוב לדעת כי חוקי העבודה הנם חוקים קוגנטיים-חוקים אשר לא ניתן להתנות עליהם, גם לא בהסכמת העובד. למשל, עובד העובד 5 ימי עבודה בשבוע זכאי על פי חוק ל- 10 ימי חופשה נטו (לא כולל שישבת) בשנת עבודתו הראשונה.

לכן, לא יהא כל תוקף לויתור של עובד, אפילו זה נעשה בחוזה העבודה, על זכותו זו או חלקה, והוא זכאי לקבל מאת המעביד את מספר ימי החופשה על פי חוק אף אם חתם בחוזה העבודה על מס' ימים נמוך מכך.

מאידך, המעביד רשאי להטיב עם העובד ולהעניק לו תנאים, מעבר לאלו הקבועים בחוק. לדוגמא, מתן 10 ימי הבראה כבר בשנת העבודה הראשונה בעוד על פי החוק מחויב המעביד בתשלום 5 ימים בלבד.

משכך, כל התוספות שהמעביד מעניק לעובד חייבות לקבל ביטוי בחוזה העבודה, שאם לא כן, אם וככל שהמעביד יתכחש להבטחתו זו, יימצא עצמו העובד זכאי, לכל היותר, לתנאים הקבועים בחוק.

חוזי העבודה בהייטק מול התנאים

החוזה חייב להתאים לחוקים הנהוגים בארץ. כיום, בעולם ההייטק נהוג לחתום על חוזה עבודה לפני תחילת העבודה, אין להסתפק בחוזה בעל פה מאחר וההסכם כולל סעיפים רבים וחשובים כמו הגדרת תפקיד, שעות עבודה, תנאים נלווים, אופציות וכיוצא בזה. 

בענף ההייטק תנאי העבודה ייחודיים, הם שונים מהמקובל בענפי מקצוע אחרים במשק, לכן חשוב לערוך הסכם עבודה מפורט לעיגון ההתקשרות בין העובד למעסיק.

רגע לפני שאתם חותמים על חוזה עבודה חדש מומלץ גם לכם לעיין בטיפים הבאים לפני  תחילת העבודה, כך תוכלו להימנע ממחלוקות עם המעסיק, לשפר תנאים ולהגן על האינטרסים שלכם.

סוגים של חוזי עבודה

ישנם 3 סוגי חוזי עבודה עיקריים:

  • חוזה עבודה לתקופה בלתי מוגבלת
  • חוזה עבודה זמני לתקופה קצובה וידועה מראש
  • חוזה עבודה לביצוע משימה המוגדרת מראש

חוזה עבודה לתקופה בלתי מוגבלת נחשב לסטנדרטי ולמקובל בענף ההייטק, ההסכם מפרט את תנאי ההעסקה העיקריים, תאריך תחילת עבודה, הגדרת תפקיד, תנאי שכר, זכויות סוציאליות, הפרשה לפנסיה, תנאים נלווים (רכב, נייד וכו'), זכויות נוספות של העובד, ולעתים גם אופציות.

מאחר ובענף ההייטק מקובל להחתים עובדים על חוזה עבודה אישי, ובמיוחד בכירים, חשוב להבין מהן ההשלכות של חתימה על הסכם זה, כיצד להגן על האינטרסים והזכויות מול המעסיק, ויש לוודא כי החוזה עומד בדרישות החוק.

טיפים לחתימה על חוזה עבודה 

כדי לבחון האם חוזה העבודה שהמעסיק מציע הוא טוב וכדאי לחתום עליו, אפשר לחפש באינטרנט חוזה עבודה לדוגמא המתאים לעובדים בהייטק ולבכירים, ואין לוותר על ייעוץ משפטי.

משא ומתן  

חשוב לנהל מו"מ מול המעסיק כדי לקבוע תנאי שכר ויש לעגן זאת בהסכם העבודה, ולא להסתפק רק בהבטחות בעל פה.

שכר –גלובלי או שעתי

חשוב לשים לב לנושא חישוב השכר –גלובלי או שעתי, אם חותמים על חוזה עבודה גלובלי יש לציין כמה שעות עבודה נוספות נכללות בשכר הבסיסי, ומהו התגמול בגין שעות נוספות מעבר לכך. בהייטק מקובל לתת לעובדים יותר ימי חופשה ומחלה, מומלץ לציין זאת בחוזה העבודה האישי. בנוסף, יש להבין מה השכר הממוצע בשוק לתפקידך, לפי טבלאות שכר שונות.

סעיפי חובה בחוזה עבודה הייטק

בענף ההייטק תנאי העבודה שונים מהרגיל, מעבר לתנאי השכר המשופרים העובדים נאלצים לעבוד יותר שעות, סביבת העבודה מחייבת גמישות גבוהה, יש להקפיד על זכויות קניין וסודיות ועוד.

ברוב הסכמי העבודה בענף ההייטק ישנה התייחסות לאופציות, מניות ובונוסים אם עומדים ביעדים או במקרים בהם החברה זוכה להצלחה כבירה, נמכרת ועושה אקזיט.

לכן, חשוב לוודא כי חוזה העבודה בהייטק כולל את סעיפי החובה הבאים:

תנאי שכר

  • שכר גלובלי - על פי רוב השכר בתחום ההיי-טק הוא שכר גלובאלי, הכולל שעות נוספות. הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה אינן מאפשרות שכר גלובאלי, אלא במקרים ספציפיים. שני המקרים השכיחים הנם כאשר העובד אוחז במשרת אמון, אשר לא ניתן לאמוד את שעות עבודתו או שהינו אוחז בתפקיד ניהולי. 
 
לפיכך, אף אם הוסכם בחוזה העבודה כי השכר יהא גלובאלי, הרי שעובד (העובד לדוג' שבוע של 5 ימי עבודה) זכאי לתשלום עבור שעות נוספות החל מהשעה העשירית לכל יום עבודה ואילך.
  • שכר בסיס - אפשרות נוספת היא הגדרת שכר בסיס ותוספת קבועה גלובאלית בגין שעות נוספות ופרוט של מנגנון זה בתלוש השכר. הזכות לתשלום עבור שעות נוספות תעמוד לעובד ובלבד שיהיה בידו תיעוד בכתב ו/או אלקטרוני, המפרט את שעות עבודתו מדי יום ביומו – קרי, הוכחת השעות הנוספות.
  • מרכיבי שכר נוספים - מרכיבי שכר אחרים, כדוגמת בונוס ו/או אופציות/מניות, חייבים לקבל ביטוי מפורש בחוזה העבודה, על כל פרטיהם המלאים (לדוג' - מספר האופציות, מחיר מימושן, תקופת ה-Vesting וכו'). קודם לכן מומלץ כמובן, ככל שניתן, להשוות את התנאים המוצעים, לאלה המקובלים במקום העבודה הספציפי ובשוק בכלל

תנאים סוציאליים

  • ימי חופשה – ימי חופשה מגיעים לעובד על פי חוק, כשהמינימום עד לוותק של 4 שנים הוא 10 ימים נטו (לא כולל שישי שבת). לפירוט מלא עיין בטבלה  המצורפת מטה.
  • דמי הבראה – כל עובד זכאי, על פי צו הרחבה, לימי הבראה בהיקף של 5 ימי עבודה בגין שנת עבודתו הראשונה או לחלק יחסי בהתאם לחלקיות המשרה. גם כאן היקף הימים עולה על פי מדרג הוותק.
  • ימי מחלה – כל עובד זכאי, על פי חוק, ליום וחצי מחלה בגין כל חודש עבודה כנגד המצאת אישור רפואי. על פי חוק, המעסיק אינו מחויב בתשלום לעובד בגין יום המחלה הראשון;

בגין ימי המחלה השני והשלישי המעסיק מחויב לשלם שיעור של 50% מגובה השכר ליום והחל מן היום הרביעי ועד לתקרת ימי המחלה הצבורים באותה השנה מחויב המעסיק בתשלום שיעור של 75% מגובה השכר ליום. עם זאת, חב' הייטק נוהגות להטיב עם עובדיהן כך שהן מזכות את העובדים בתשלום מלא החל מן היום הראשון של המחלה .

  • ביטוח מנהלים/פנסיה – חשוב לבדוק מתי מתחיל המעסיק להפריש עבור העובד רכיבים אלו, והאם ההפרשות הן על 100% מן השכר או על חלקו בלבד, שכן ישנם מעסיקים המפרישים הטבות אלו על 80% אחוז בלבד מן השכר. באשר למרכיבי הביטוח והחלוקה ביניהם מומלץ להיוועץ עם סוכן הביטוח של המעסיק כדי שיתאים עבורכם פוליסה המתאימה לצרכים הפרטיים שלכם.
  • קרן השתלמות – יש לבדוק אם המעסיק מעניק הטבה זו וככל שכן, לבדוק מועד תחילת ההפרשה ושיעורה .

ביטוחים אחרים - ישנם מעסיקים אשר מעניקים לעובדים ביטוחים נוספים, כגון: ביטוח בריאות ואובדן כושר עבודה. גם כאן, חשוב להיוועץ בסוכן הביטוח בכדי להרכיב את הפוליסה האופטימלית עבורכם.

סעיפים שמומלץ להתייחס אליהם בחוזה העבודה

  • סעיף הודעת מוקדמת ודמי הסתגלות
  • רכב חברה
  • סעיף שמירה על סודיות ואי תחרות
  • תנאים נלווים כמו רכב, טלפון נייד, הוצאות אש"ל, אוכל וכדומה

מה לעשות אם סעיפי חובה אינם מופעים בחוזה העבודה?

אין לחתום על חוזה עבודה בהייטק ללא עיון מעמיק וקריאת כל הסעיפים. חוזה עבודה נועד להגן על שני הצדדים, העובד חייב לשמור על האינטרסים שלו, ולחשוב גם על היום שאחרי.

אם העובד מגלה כי סעיפים חשובים אינם נכללים בחוזה העבודה עליו לדרוש מהמעסיק לערוך את החוזה בהתאם להבטחותיו, ולכלות בהסכם סעיפי חובה כמו תנאים סוציאליים, רכב חברה, אופציות וכדומה. 

אם המעסיק אינו עומד בהתחייבויותיו ומציע חוזה עבודה בסיסי ללא סעיפים חשובים המגנים על זכויות העובד, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי ולשלוח מכתב רשמי למעסיק.

במידת הצורך ניתן להגיש תביעה לבית דין לענייני עבודה, עם זאת חתימה על חוזה עבודה מפורט הכולל סעיפי חובה וסעיפים חשובים נוספים, מונעת מחלוקות עתידות, וכך שני הצדדים מתמקדים בעשייה ובעבודה.

לסיכום, חוזה העבודה הוא מסמך עקרוני ומהותי מאוד עבור העובד, ואין להקל ראש בעת ניסוחו. מומלץ לבקש מן המעסיק את העתק החוזה מבעוד מועד, בכדי לבחון היטב את תנאיו ואולי אף לבחון אותו עם איש מקצוע.

לעיתים חוסר תשומת לב או התפשרות עלולים לעלות בהפסד כספי ניכר.

ימי חופשה על פי חוק:

 
 וותק בשנים זכאות בימים זכאות ימי עבודה בפועל (נטו)
משנה עד 4 שנים 14 12 (6 ימי עב') 10 (5 ימי עב')
5 שנים 16 14 (6 ימי עב') 12 (5 ימי עב')
6 שנים 18 16 (6 ימי עב') 14 (5 ימי עב')
7 שנים 21 18 (6 ימי עב') 15 (5 ימי עב')
8 שנים 22 19 (6 ימי עב') 16 (5 ימי עב')
9 שנים 23 20 (6 ימי עב') 17 (5 ימי עב')
10 שנים 24 21 (6 ימי עב') 18 (5 ימי עב')
11 שנים 25 22 (6 ימי עב') 19 (5 ימי עב')
12 שנים 26 23 (6 ימי עב') 20 (5 ימי עב')
13 שנים 27 24 (6 ימי עב') 20 (5 ימי עב')
14 + שנים 28 24 (6 ימי עב') 20 (5 ימי עב')

 הערה: אין במידע הנ"ל משום תחליף לייעוץ משפטי פרטני ואין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

מאמרים נוספים:

טבלת שכר הייטק מעודכנת >> 

 

מחבר: צוות Jobinfo

חזרה חזרה

facebook | LinkedIn שתף ב
צרו קשר עם מומחה השמה
File Size: 3000KB Max
File Types: .doc
*שדה חובהשלח פנייה