איך לראיין מועמד בצורה טובה
איך מראיינים מועמד בצורה נכונה כדי לגייס עובד מתאים ומנצח? האם עליכם לראיין מספר מועמדים לאותה משרה? האם כדאי לערוך רשימות בזמן הריאיון? האם עליכם כמראיינים לגרום למשרה להיראות אטרקטיבית בעיני המועמד? ובכן, תהליך גיוס למשרה פנויה בארגון אינו דבר של מה בכך, עליכם להיערך נכון לקראת ראיון העבודה, להכין שאלות למועמדים, לתכנן לוח זמנים, לקרוא מראש את קורות החיים ולהזמין את חדר הישיבות או חלל אחר במשרד לצורך הראיונות.
איך מתנהלים בעת גיוס מועמד?
ראיון עבודה טוב משרת את האינטרסים שלכם ושל המעסיק, כך תוכלו לגייס למשרה מועמד הולם עם ניסיון, תכונות וכישורים הנחוצים לתפקיד. יחד עם זאת, הליך הגיוס למשרה פנויה בארגון מחייב אתכם להתנהל נכון ובמקצועיות, לכן אם הוחלט להטיל עליכם את משימת הגיוס לתפקיד מסוים, כדאי לכם להקפיד על השלבים הבאים:
שלב 1 – הגדרת תפקיד
כל גיוס למשרה בארגון שלכם חייב להתחיל בהגדרת התפקיד, ובפירוט הדרישות מהמועמד המתאים. לכן, עליכם להכין מסמך הגדרת תפקיד ולציין איזה מועמד מתאים למשרה, מהו הניסיון הנדרש, השכלה רלוונטית, תכונות הנדרשות להצלחה בתפקיד, כישורים מיוחדים וכדומה.
בנוסף, חשוב להגדיר את היקף המשרה, לבדוק האם התפקיד מחייב נסיעות לחו"ל, שעות נוספות, משמרות ופרטים רלוונטיים נוספים לאיפון התפקיד. בהתאם להגדרת התפקיד תוכלו למיין את קורות החיים המונחים על השולחן שלכם, ולאחר סינון ראשוני כדאי לשוחח עם המועמדים בטלפון כדי לתאם צפיות ולזמן לראיון עבודה רק את המועמדים בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר כמתאימים לתפקיד.
שלב 2 – שאלות חובה בראיון עבודה
כאמור, עליכם להכין שאלות מראש כדי לראיין מועמד בצורה טובה ונכונה. יש שאלות שכדאי להפנות לכל המועמדים, כך תנהלו ראיון שוויוני והוגן ותוכלו להתמקד בתשובות המועמדים לשאלות שהכנתם כדי להשוות ולקבל החלטה מי המועמד המתאים ביותר למשרה.
מומלץ להכין סט שאלות הכולל שאלות כלליות כמו "ספר לי על עצמך" או "כיצד אתה מרגיש לגבי התפקיד שמחייב אותך לעבוד מדי פעם בימי שישי או לטוס לחו"ל בתדירות גבוהה". אלו שאלות שהמועמד אינו יכול לענות עליהן בתשובות בסיסיות של כן ולא, עליו להרחיב ו/או להביע את דעתו בנושא. בנוסף, יש להכין שאלות ספציפיות ומדויקות יותר הנוגעות למשרה עצמה, לעבודה בארגון ולניסיון ולכישורים של המועמד.
שלב 3 – רישום הערות במהלך הריאיון
ראיון עבודה הוא הליך פרונטלי, לרוב המראיין יושב מול המועמד, ולאחר סמול טוק קצר המראיין מציג את התפקיד ומתחיל בשאלות, תוך בדיקת התנהגות המועמד ותשומת לב לשאלות מהן הוא מנסה להימנע. במהלך הריאיון חשוב להקפיד על רישום הערות. ההמלצה היא להכין טבלה עם שמות המועמדים ופרמטרים חשובים לתפקיד, לדוגמה יצירתיות, יכולת עבודה בצוות, שליטה באנגלית, ניסיון בתחום וכדומה.
חשוב לרשום גם שמות של ממליצים שהמועמד מציין בראיון עמו, וכדאי לשאול אותו מה לדעתו יקרה אם תפנו לאחד הממליצים ותשוחחו אתו. אם המועמד מגמגם או מנסה להתחמק מהשאלה, כדאי לברר מהו פשר התנהגותו, ובהחלט מומלץ לשוחח עם לפחות 2 ממליצים לפני גיוס המועמד למשרה.