שוק השבבים ברקע הפיטורים באינטל
שוק השבבים העולמי צומח בקצב מהיר ומואץ, ויש מומחים המכנים תקופה זו כעידן הזהב של תעשיית השבבים. בזמן שהמניה של יצרנית השבבים אנבידיה נמצאת בנסיקה בבורסה והחברה רוכבת על גל ההצלחה בעקבות מהפכת הבינה המלאכותית, אינטל הנחשבת לחברה המתחרה העיקרית של אנבידיה מתמודדת עם קשיים רבים ועובדים רבים החלו לקבל מכתבי פיטורים מהחברה ועובדים רבים אחרים חוששים מגלי פיטורים נוספים ומקיצוצים נרחבים באינטל.
קיצוצים והרעת תנאים לעובדי אינטל
אינטל היא אחת היצרניות הגדולות והמובילות בתעשיית השבבים, אך לאחרונה החברה מאבדת גובה בתחרות מול אנבידיה, לכן הוחלט לפטר כ-15% מהעובדים. חברת אינטל נמצאת בתקופה מאתגרת והיא נאלצת לצמצם ולקצץ הוצאות שונות, לכן החברה שלחה מכתבי פיטורים לעובדים רבים, והמרוויחה הגדולה מכך היא אנבידיה.
בחודשים האחרונים נקלטו כ-90 עובדים לשעבר באינטל ישראל, וזאת עוד לפני גל הפיטורים בפועל. אינטל עדכנה לאחרונה כי בכוונתה לבטל את סבסוד חשבונות הטלפון הנייד לעובדי במרכזי הפיתוח, היא קיצצה את התוכניות שלה למימון רכבים והיא מתכננת קיצוץ הוצאות נוספות כמו שבתון והקטנת הבונוס השנתי לעובדים.
עובדי הייטק באינטל מרגישים את חרב הפיטורים מעל ראשם, עוד לפני יישום התוכנית בפועל. כבר היום העובדים באינטל מרגישים את השלכות צמצום ההוצאות בחברה, בין היתר צמצום התחזוקה של מכונות הקפה, והם יכולים רק לקנא בתנאים ובשכר שעובדי אניבידה נהנים מהם. כך לדוגמה, יש פער משמעותי בנתוני השכר בין שתי חברות השבבים המובילות, ולפי נתונים שפורסמו באתר גלאסדור, מהנדס תוכנה בחברת אנבידיה מרוויח בממוצע כ-30% יותר בשכר הבסיס. כאשר משקללים גם את הבונוסים הפער הופך למשמעותי יותר מאחר שמהנדס תוכנה באניבידה מרוויח שכר שנתי ממוצע של כ-202,000 דולר לעומת שכר בסיסי הכולל בונוסים למהנדס תוכנה באינטל העומד על כ-152,000 דולר בשנה.
בנוסף לזאת, כדאי לדעת כי עובדים בכירים ובדרגי הביניים באנבידיה נהנים משכר בסיס גבוה ומתגמול הניתן כאופציות למניות בתנאים טובים יותר בהשוואה לתנאי של עובדי אינטל, אך אינטל מציעה לעובדיה בונוס גבוה יותר. בשל חוסר הוודאות והחשש מקיצוצים נוספים ומהרעת תנאים באינטל, לא מעט עובדים של החברה בארץ ובעולם בוחנים אפשרויות תעסוקה אחרות, וחלקם נקלטים תוך זמן קצר בחברת אנבידיה.
מה גרם לגל הפיטורים באינטל?
אינטל היא ענקית שבבים מוכרת המחזיקה מפעלים ומרכזי פיתוח גם בישראל, והחברה מעסיקה בארץ כ-11,000 עובדים. החברה לא עמדה בתחזיות שלה והיא מתקשה בתחרות מצד אנבידיה, לכן אינטל הודיעה על תוכנית התייעלות במטרה לקצץ כ-10 מיליארד דולר מתקציבה, והיא הודיעה כי בכוונתה לפטר כ-15% מהעובדים.
המשמעות לכך היא שאלפי עובדי אינטל בישראל יקבלו מכתב פיטורים בקרוב, והם יכולים להשתלב בעבודה אצל המתחרות העיקריות כמו אנבידיה, ובנוסף הם יכולים להשתלב בעבודה בחברות הייטק שונות, כלומר יש להם הזדמנות לצאת לדרך חדשה ולפתח קריירה בתחום אחר, ולא רק בתחום השבבים.